Virtuele amateurwereld

hamsphere

hamsphereVirtuele amateurwereld

Voor een hoop irl (in-real-life) situaties zijn er compleet gesimuleerde werelden op het internet. Zo is daar al jaren de International Virtual Aviation Organisation – de luchtvaartwereld op internet, waar je met je flightsimulator volledig op kan gaan in de wereld van de piloten en verkeerstorens. Nu is er ook een virtuele wereld voor radio-amateurs.

 

Deze wereld treed je binnen via de website van Hamsphere. Je kunt daar een stukje software downloaden dat zich nog het best laat vergelijken met het welbekende Teamspeak. Met dat verschil dat je nu geen verbinding maakt met de teamspeak server, maar met – uiteraard – de Hamsphere server. Daar draait een geavanceerd stukje techniek dat zorg draagt voor de simulatie van ons bekende situaties zoals de enkelzijband modulatie, afstembaar bandpassfilter, QRM, de "woodpecker" (Russische achter-de-horizon radar die op HF werkt) en nog veel meer. Daarnaast wordt op basis van de afstand tussen twee stations een simulatie gedaan van de omstandigheden op dat traject: fading, QRM, QRN etc etc,

Ook de modulatie is te kiezen: AM, FM, CW en DSB modulatie is mogelijk. Je kunt je vermogen "instellen" van QRP tot 1kW. Met je bandselector kan je kiezen uit de 10, 15, 20, 40, 80 en 160m banden. Er is een spectrumanalyzer die de hele band weergeeft zodat je kunt zien waar de activiteit is. Zelfs in een DX-cluster is voorzien.

Verder kan je gebruik maken van een microfoon audio compressor. Je kunt je eigen antennepark samenstellen zoals Yagi's of verticals zonder heibel met de buren of welstandscommissies. Zelfs een 360 graden rotorbesturing ontbreekt niet. Dit maakt de amateurbeleving zeer realistisch en heeft het voordeel dat je het ook tijdens demonstraties van de hobby op locaties waar je niet direct HAM-spullen kunt neerzetten, maar wél de beschikking hebt over 128kbps up/down internet (en dat heeft een UMTS kaart al), kunt toepassen (JOTA-JOTI bijvoorbeeld). En daarmee is gelijk het zwakke punt blootgelegd ten opzichte van de echte ham-spullen: internet moet wel werken. Niettemin een prima hulpmiddel voor bijvoorbeeld cursussen of demontraties.