EU stuurt tweede GPS satelliet de ruimte in

gelileo

gelileoEU stuurt tweede GPS satelliet de ruimte in

Nadat het project jarenlang had stilgelegen, stuurt de EU over drie weken haar tweede gps-satelliet de ruimte in. De satelliet wordt 27 april gelanceerd met een Sojoez-raket vanuit Kazachstan. Het Galileo-project moet met dertig satellieten de Europese variant worden van het Amerikaanse gps-systeem voor positiebepaling.

 

Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) heeft dat maandag gemeld bij EU-beraad.

Het project kost 3,4 miljard euro en is de grootste EU-investering ooit. De ontwikkeling lag enkele jaren stil omdat het bedrijfsleven niet bereid bleek te investeren. De Europese Commissie heeft project in november daarom overgenomen.

Zodra het systeem operationeel wordt zal het gecontroleerd worden vanuit twee grondstations: een in München in Duitsland en een in Fucino, 130km ten oosten van Rome in Italië.

Galileo is als project in het leven geroepen met de volgende doelen: Preciezere plaatsbepaling voor alle gebruikers dan mogelijk is met GPS of GLONASS (het Amerikaanse GPS maakt onderscheid tussen civiel en militair gebruik en kan de nauwkeurigheid van beide toepassingen onafhankelijk bepalen), betere plaatsbepaling op grote hoogte (een probleem met GPS) en niet in de laatste plaats onafhankelijkheid van de Amerikanen in geval er een politiek meningsverschil zou ontstaan waardoor Europa nog steeds over een (eigen) nauwkeurig plaatsbepalingssysteem kan beschikken.