Amateurs lossen sleutelprobleem op

carremote

carremoteAmateurs lossen sleutelprobleem op

Toen inwoners van een buitenwijk van Philadelphia bij een lokaal televisiestation klaagden dat de afstandsbediening van de automatische deurvergrendeling van hun auto's niet meer werkten op het parkeerterrein van de buurtsuper, ging een nieuwsgierige jourmaliste van het station NBC-10 (WCAU) eens uitzoeken hoe dat kwam. Ze belde alles en iedereen, maar niemand wist wat er aan de hand kon zijn. Tot ze bij een paar plaatselijke radioamateurs terecht kwam…

 

"Veel mensen openen en sluiten hun autodeuren met de afstandsbediening en staan daar geen moment bij stil. Tot het niet meer werkt", zei journaliste Lu Ann Cahn van NBC10. "Het mysterieuze probleem treedt steeds op bij de winkel van Kohl in Royersford. Toen ik bij Kohl binnen liep om informatie in te winnen, zei men dat men geen idee had wat het kon zijn".

Cahn zei dat volgens het winkelend publiek het probleem al meer dan een jaar speelde, en dat sommige mensen zich niet realiseerden dat ze de auto met de hand op slot moeten doen: een vrouw meldde dat haar laptop uit de auto gestolen was nadat ze dacht dat ze de auto op slot had gedaan".

Volgens de bezoekers veroorzaakte de plaatselijke elektriciteitscentrale het probleem, maar het management van de centrale zei dat het probleem niet van hun afkomstig was. Anderen dachten dat GSM masten de boosdoeners waren, maar die staan daar helemaal niet in de buurt. "De politie vertelden ons dat ze het ook niet wisten", zei Cahn.

Dus na tevergeefs bij allerlei mogelijke instanties aangeklopt te hebben, kwam Cahn in kontakt met Reggie Leister, N3KAS, en Bob Rex, K3DBD, van de Pottstown Area Amateur Radio Club (PAARC); Rex is vice voorzitter van de club en Leister is de Public Information Officer (PIO). Zoals het goede amateurs betaamt, boden ze onmiddellijk hun diensten aan.

Leister en Rex vergezelden Cahn naar het bewuste parkeerterrein. Rex zette een antenne in elkaar van aluminium buizen en knoopte die aan een spectrum analyzer. "Ergens in de buurt van dit parkeerterrein is een bron van sterke radiosignalen", zei Leister. Toen Leister de antenna in de richting van de winkel van Kohl draaide, was het bingo. "Er zijn eigenlijk twee signalen. Het ziet er naar uit dat ze van het gebouw vandaan komen", zei Rex met een blik op de analyzer.

Leister en Rex gingen dichter naar het gebouw toe en constateerden dat het ene signaal van de ene set deuren vandaan kwam, en het andere signaal van de andere set. Rex, als technicus, zei dat het hem dwars zat dat de signalen continu aanwezig waren. Toen Cahn het management van Kohl confronteerde met de bevindingen, zeiden ze dat "ze er naar zouden kijken".

"De FCC (Amerikaanse AT – CNO) geeft vergunningen uit voor het gebruik van de ether en deze radioamateurs zeggen dat het feit dat er een signaal stoort op de deuropeners niet goed is", stelt Cahn in haar rapport. Rex was het daar mee eens: "De FCC wetgeving is daar heel duidelijk in. Het kan iets zijn dat niet goed meer werkt". Leister en Rex waren het er over eens dat de anti-diefstal detecitepoortjes bij elk van de deuren het probleem wel eens zou kunnen zijn.

Drie dagen nadat Leister en Rex de bron van het probleem gevonden hadden, werkten de afstandsbedieningen van de autodeuren weer. "Het enige dat Kohl er over kwijt wil, is dat ze er mee bezig zijn", zei Cahn. "De FCC zegt dat het erop lijkt dat er iets niet goed functioneert en zij zeggen gelijksoortige meldingen gehad te hebben uit New York City en Tampa in Florida".

Een paar dagen nadat de stoorsignalen gevonden waren, legde Leister uit dat Rex en hij niet meer dachten dat de anti-diefstalpoortjes het probleem waren. "Wat we nu denken is dat die dingen op afstand een beveiligingscamera inschakelen als ze af gaan. Maar in plaats van gedurende 2-5 seconden (wetgeving Part 15) een commandosignaal uit te zenden, staan ze en continu in de lucht, en ze overschijden het maximaal toegestaan vermogen".

Overigens had ik daar ook al eens een testje mee gedaan: zet op 433.920 een stevig signaal neer en in een straal van een paar honderd meter gaat geen autodeur meer open of dicht. Althans niet met de afstandsbediening. Doet het erg goed op een parkeerterrein…

Dit soort ISM-toepassingen (Industrial, Medical, Science) mogen geen storing veroorzaken (waar de besturing van Kohl dus niet aan voldeed) en moeten storing van buiten accepteren. Maar leg dat maar eens uit als geen autodeur meer open gaat of je de draadloze hoofdtelefoon van de buren stoort terwijl je volkomen binnen je machtigingsvoorwaarden werkt…