Rybakov antenne – wonder of hoax?

rybakov antenne

rybakov antenneRybakov antenne – wonder of hoax?

Momenteel kom ik in de literatuur weer enthousiaste verhalen tegen over de Rybakov antenne. Deze antenne zou een NO TRAP NO GAP antenne zijn. Ofwel: geen speciale truuks, en op alle banden werken. Maar is die antenne nou wel zo geweldig. Laten we er eens naar kijken.

 

Het volledige artikel is hier te lezen. En wat zien wij daar? Een willekeurig stuk draad die aan een UN-UN balun geknoopt wordt. Maar zoals je kunt zien aan het schema, is het gewoon een 1:4 balun. En inderdaad, als je een willekeurig stuk draad daar op aansluit, zal over het algemeen de boel wel werken, omdat de draad meestal hoogohmig is. Over welk gebied werkt het dan?

Laten we eens even rekenen. De staande golf verhouding van een antennesysteem mag rustig 1:2 zijn zonder dat de set daar buikpijn van krijgt. Dus dat betekent dat de impedantie mag variëren tussen 25 en 100 Ohm. De 1:4 balun maakt daar 100 tot 400 Ohm van. Dat is niet echt een woest bereik. Zit de draadlengte rond een (veelvoud van) een halve golf, dan kan de impedantie wel enige duizenden ohms bedragen. En dan gaat het zonder tuner niet goedkomen met de aanpassing. Het artikel zegt dat trouwens ook:

"You are now ready to operate ALL BAND NO GAP making use also of the internal ATU of your TRX for portion of band where SWR is above 2:1"

Duh… Ik heb dus alsnog een tuner nodig. Hoewel je het 1:3 bereik van de standaard externe Yaesu tuner met de balun opkrikt naar 1:12, kan ik met een fatsoenlijke externe tuner zonder de balun ook wel dat stuk draad afstemmen. In feite is dat precies wat ik doe met mijn draadje in de gemeenteboom. Conclusie: Mooi verhaal, leuk gebracht, maar het is niet het antennewonder waar men toch wel een beetje de suggestie van wekt.