Brandweer wil af van digitale portofoon

portofoons

portofoons Brandweer wil af van digitale portofoon

De brandweer kampt vijf jaar na de invoering van het digitale communicatienetwerk C2000 nog steeds met problemen. Vier korpsen hebben de digitale portofoons, waarmee brandweerlieden bij brand onderling communiceren, onlangs weer ingeruild voor de oude, analoge apparatuur.

 

Andere korpsen weigeren C2000 zelfs in gebruik te nemen. Aanleiding zijn klachten over het bereik van de portofoons, waardoor boodschappen niet altijd bij iedereen aankomen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse brandweerkorpsen.

Het digitale communicatienetwerk C2000 werd in 2005 in gebruik genomen ter vervanging van de oude, analoge netwerken. Voordeel van het systeem is dat brandweer, politie en ambulancemedewerkers niet alleen onderling maar ook met elkaar kunnen communiceren. De kosten van het netwerk liepen in de honderden miljoenen euro’s.

Diverse brandweerkorpsen zijn echter ontevreden over het systeem. Zo werkt vooral de onderlinge communicatie tussen brandweermensen niet goed. Boodschappen die via deze ‘Direct Mode’ (DMO) worden verstuurd, komen niet altijd bij alle gebruikers aan. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, zegt regiocommandant Dick Navest van de brandweer in Ede, die vlak voor de jaarwisseling terug ging van digitale op analoge portofoons. ‘Als je in een brandend gebouw bent en iedereen moet er uit, dan hoort niet iedereen dat.”

Politie en ambulancediensten hebben deze problemen niet omdat zij het systeem anders gebruiken. Behalve over het gebrekkige bereik, klagen brandweermensen ook over het gebrekkige gebruiksgemak van de portofoons. Die zijn dermate klein en complex, dat ze er niet goed mee uit de voeten kunnen. ‘Met handschoenen aan zijn die kleine knopjes niet te bedienen”, aldus Navest.

De brandweer in Amsterdam, Rotterdam en enkele korpsen in Brabant werken eveneens nog met de oude, analoge netwerken. De veiligheidsregio Utrecht weigert het digitale systeem vooralsnog in gebruik te nemen en vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de problemen rond de apparatuur. De korpsen zeggen geen klachten te hebben over het C2000-netwerk zelf: de communicatie tussen hulpverleners en de meldkamer verloopt zonder problemen.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR) en het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten op de hoogte te zijn van de kritiek. De NVBR inventariseert momenteel alle problemen rond de C2000-apparatuur. De NVBR zegt dat er vier korpsen zijn die de digitale portofoons weer hebben ingeruild voor de analoge variant, maar wil niet zeggen om welke korpsen het gaat.

< Bron: de Stentor >

 

Eén gedachte over “Brandweer wil af van digitale portofoon”

Reacties zijn gesloten.