C2000-portofoon hapert nog steeds

C2000 portoos

C2000 portoosC2000-portofoon hapert nog steeds

Het C2000-communicatiesysteem van brandweer en politie werkt nog steeds niet goed. De digitale portofoons doen het vaak niet goed in winkelcentra en parkeergarages, zegt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Meer dan de helft van de brandweerkorpsen klaagt daarover. 

 

Verschillende korpsen zijn om die reden weer overgestapt op de oude analoge portofoon. Ook de politie klaagt over verbindingsproblemen en gebruikt vaak gewoon de eigen mobiele telefoon.

C2000 werd in 2007 ingevoerd om de communicatie te verbeteren. Binnenlandse Zaken gaat de problemen onderzoeken.

Zoveel onderzoek is er niet nodig. Het probleem is simpel: de C2000 portofoons werken als GSM-telefoons. Al sta je naast elkaar, de verbinding gaat via de mast. De dekking voor mobiele telefoons is in Nederland echter vrijwel 100%. Maar als je een beetje oplet, zie je zelf ook wel dat het aantal C2000 masten een stuk minder is dan GSM masten. Gevolg: zolang je buiten bent, is de dekking van C2000 prima. Maar zodra je een gebouw inloopt, valt de verbinding weg, zeker als er geen mast in de buurt is.

De overheid heeft geprobeerd dat probleem op gebouw-eigenaren af te wentelen door in gebouwen met meer dan een x-aantal personen een C2000 repeater te eisen. Maar het is natuurlijk onmogelijk om alle slecht bereikbare plekken in Nederland van een repeater te voorzien.

De oplossing? Wat mij betreft eenvoudig: inderdaad terug naar de analoge porto's. Die zijn voor zichtverbindingen veel betrouwbaarder dan C2000 porto's. En zet desnoods een commandowagen bij de (ramp)locatie met een analoog/C2000 gateway. Kan je toch met je analoge porto over het C2000 net communiceren, waarbij de gateway bepaalt op welk C2000 subchannel je dat doet. Het beste van twee werelden gecombineerd. Vooruitgang is immers niet altijd een verbetering…