Anti-WiFi verf als beveiliging

verf

verfAnti-WiFi verf als beveiliging

En het is nog niet eens 1 april. Maar dit is serieus: Volgens BBC News hebben onderzoekers een speciaal soort verf gemaakt die in staat is om draadloze computer netwerken te blokkeren.

 

Hiermee kunnen bezitters van draadloze netwerken de toegang tot hun netwerk door bijvoorbeeld de buren blokkeren zonder dat ze encryptie in hoeven te stellen op hun accespoint.

In de verf zit een aluminium-ijzer oxide dat resoneert op de frequentie die door WiFi netwerken gebruikt wordt en daardoor worden de radiogolven geabsorbeerd en dus geblokkeerd.

Door de hele kamer er mee te verven, kunnen er geen signalen naar binnen, en nog belangrijker: ook niet naar buiten. Moet je natuurlijk geen ramen hebben…

De verf is ontwikkeld op de Universiteit van Tokyo en volgens de onderzoekers zou deze op de markt rond de €12 per kilo moeten gaan kosten.

Goedkope beveiliging

De makers zeggen dat het voor bedrijven een snelle en goedkope manier is om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot gevoelige informatie. Normaal moeten bedrijven veel geld investeren in gecompliceerde versleutelingssoftware om hackers buiten te houden.

In het Digital Planet programma van de BBC Worldservice zegt projectleider Shin-ichi Ohkoshi dat er nog veel meer toepassingen zijn naast beveiliging van draadloze netwerken.

"Bij medische toepassingen kan je bijvoorbeeld grote hoeveelheden gegevens van een medisch apparaat dat in het lichaam is ingebracht, zoals een endoscoop, draadloos naar een computer versturen. Door de muren met onze verf te behandelen, kan je de kamer afschermen van elektromagnetische stoorvelden die van buiten komen."

Hoewel verf die lagere frequenties absorbeert al langer bestaat, is de door Ohkoshi toegepaste techniek de eerste die frequenties tot 100GHz tegenhoudt. En signalen die grote hoeveelheden data moeten overbrengen, zoals een draadloos netwerk, werken nou eenmaal op een veel hogere frequentie dan bijvoorbeeld een FM radio.

"Ik werk momenteel aan een materiaal dat een groot frequentiegebied kan absorberen. We zijn in staat om een verf te maken die meer dan 200 gigahertz kan absorberen." Hij hoopt dat de techniek snel geschikt zal zijn om in kleding verwerkt te worden.

"We zijn nog niet zeker over de effecten van elektromagnetische velden uit dit frequentiegebied op het menselijk lichaam. We denken dat overmatige blootstelling slecht voor ons kan zijn. Daarom proberen we beschermende kleding voor jonge kinderen en zwangere vrouwen te maken om hun lichamen tegen deze frequenties te beschermen."

Het volledige verhaal 'Anti-wi-fi paint offers security' is te zien op
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/8279549.stm