Use it or Lose it

Repeater

repeaterUse it or Lose it

De wereldwijde spectrum-honger begint de amateurs in Engeland zorgen te baren. Volgens een artikel op de website van het Emerging Technology Co-ordination Committee van de Engelse amateurvereniging RSGB worden de eisen waaraan een nieuwe repeater-aanvraag moet voldoen, verzwaard. Dit kan tevens een negatief effect hebben op zowel eigenaren als gebruikers van bestaande repeaters in de 70cm band en hoger in Engeland.

 

Het artikel met de titel "Taking Stock" dat op 3 januari gepubliceerd werd, zegt dat het waarschijnlijk is dat strenge criteria van toepassing worden op nieuwe repeateraanvragen in Engeland. Behalve dat repeaters nauwelijks gebruikt worden of gewoon beroerd werken, wil men uitgebreid weten waarom de opstelling van een nieuwe repeater gerechtvaardigd zou zijn.

Tevens bevat het artikel een waarschuwing aan de beheerders van repeaters die nu al niet aan de huidige criteria voldoen. Momenteel vindt men repeaters waarvoor een machtiging is afgegeven maar die nooit in de lucht zijn gekomen, repeaters die het al lang niet meer doen en repeaters die of doof zijn of om andere redenen niet bruikbaar zijn, zo goed als normaal. Vandaar dat de opmerking "use it or loose it" (gebruik ze of raak ze kwijt) hier absoluut van toepassing is.

Verder wordt opgemerkt dat de recente interesse in digitale modes de repeater sectie van de hobby een nieuwe stimulans heeft gegeven. Daarbij wordt de kanttekening geplaatst dat de uitdaging voor amateurs om de banden van 2m en hoger te gebruiken wel wat meer bewijs nodig heeft dat amateurs deze banden nodig hebben en op waarde weten te schatten. Al was het alleen maar om de banden te beschermen tegen commerciële interesse in de amateurbanden van 70cm en hoger…