Afgedankt noodbaken veroorzaakt zoekactie

beacon

beaconAfgedankt noodbaken veroorzaakt zoekactie

Een oud noodbaken dat gedumpt was op de Nieuwzeelandse Bay of Plenty vuilnisbelt heeft heel wat tijd en mankracht verspild, zegt de Nieuwzeelandse politie.

 

Tauranga Search and Rescue werden gealarmeerd nadat een vliegtuig op weg naar Tauranga and Rotorua (Nieuw Zeeland) melding maakte van de ontvangst van een noodbaken binnen het gebied van Tauranga.

Men veronderstelde dat het een oud 121 MHz model was, een frequentie waarop niet meer gemonitored wordt en waardoor het signaal ook niet meer opgepikt werd door satellieten.

De kustwacht van Tauranga besteedde meer dan twee uur aan het doorzoeken van de haven tot aan Katikati in een poging om het baken te localiseren, maar zonder succes.

Het Rescue Coordination Centre (RCCNZ) vloog toen speciale radio-peilapparatuur in vanuit Hamilton, waarmee het zoekgebied verkleind werd tot het Te Maunga Refuse Centre in Mount Maunganui.

Terwijl de peilspecialist daar aan het zoeken was, viel het signaal weg. Men veronderstelt dat het baken er mee ophield omdat op dat moment vuilnis geplet werd.

Sergeant Craig Madden van de Western Bay of Plenty zei daarover dat het weggooien van een noodbaken zonder het onklaar te maken onvoorzichtig en onverantwoord is.

Iedereen die nog in het bezit is van een oud model 121 of 243 MHz baken zou deze in moeten leveren bij de lokale politie of kustwacht.

De heer Madden zei verder dag 406 MHz bakens nog de enige typen zijn die gemonitored worden door de RCCNZ sinds 1 februari 2009.

"De nieuwe 406MHz bakens hebben aanzienlijk grotere voordelen, onder andere dat het signaal binnen een paar minuten opgepikt wordt door satellieten."