Plaatsing antenne op RAZ clubhuis

PI4RAZ

PI4RAZNa lange tijd zo ongeveer de enige radioclub zonder antenne te zijn geweest, was het tijd om toch maar weer eens de gedachten te laten gaan over een antenne voor het clubhuis. Die heeft in de historie ooit wel bestaan, maar is verwaarloosd, kapot gegaan etc. etc. Maar wat moet het dan worden…

 

Een uitlierbare pilonenmast met monoband yagi's voor alle banden is natuurlijk wel leuk, maar omdat wij het gebouw delen met de midgetgolf in Zoetermeer en bovendien onze kassituatie dit soort uitspattingen niet mogelijk maakt, was dat geen haalbare zaak. Bovendien: omdat ons clubhuis midden in een verlaten parkje ligt en de lokale jeugd er absoluut niet tegen kan als iets heel is (getuige de ingetrapte deuren van onze – inmiddels voormalige – shack), moest het vooral niet te kostbaar worden, en eenvoudig te repareren dan wel te vervangen.

Uiteindelijk leek het simpelste idee om een aantal parasolvoeten te kopen, daar een stuk 30mm afvoerpijp van 1,5m in te zetten en de parasolvoeten op de hoeken van het platte dak te plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan. Gert PE0MGB regelde het materiaal (waarbij het nog best lastig is om aan parasolvoeten te komen terwijl de tuincentra de kerstballen nog aan het inpakken zijn) en zorgde er bovendien voor dat er in totaal 100kg grind in de voeten kwam, tegen omwaaien/omvallen. Normaal worden de plastic voeten met water gevuld, maar als dat een zomer lang in de brandende zon heeft gestaan komt er een moment dat het water verdampt is en de voeten alsnog een keer naar beneden komen. Volgens Murphy is dat dan op een open dag van de golfclub en dat willen we niet op ons geweten hebben. Grind verdampt niet zo gauw.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de afmetingen van het gebouw (6 x 15 meter) besloten we om een dipool langs de lange kant te spannen en deze door te trekken langs de korte kant, zodat de uiteinden 90o omgevouwen zijn. Dat levert een dipool van 2×13,5m op en daar zou menig stadbewoner nog jaloers op zijn.

Vanwege het nog steeds vroege donker was er al om 19:00 een hele installatieploeg aanwezig bij het clubhuis om de antenne op te stellen. Door de goede voorbereiding was dat binnen 20 minuten gebeurd. Eerst de parasolvoeten op het dak hijsen, dan de buizen, de klos draad en een tasje gereedschap. De buizen waren al voorgeboord, dus op het dak zelf bleven de werkzaamheden beperkt tot een kroonsteentje tussen de uiteinden van de dipool en de lintkabel monteren.

razant1

 

razant2

 

razant3

 

Binnen in het clubhuis werd een plastic doos met twee banaan-contra chassisdelen tegen de muur gemonteerd zodat we daar eenvoudig weer een stuk lintlijn in kunnen prikken die dan naar de tuner gaat. Piet PE1FLO had de verenigingszender (Yaesu FT-757) meegebracht zodat we konden testen. Op alle banden van 80-10m was de antenne wel binnen veilige SWR-waarden af te stemmen.

Wat zou zo'n antenne nou voor resultaten geven? Daartoe modelleerde ik de antenne in MMANA en liet er eens wat berekeningen op los. Allereers de antenne definiëren:

razant

 

Vervolgens maakte ik plots van de banden 80-40-20-15-10m:

razant80m

 

razant40m

 

razant20m

 

razant15m

 

razant10m

 

Het overzicht van de berekeningen is in onderstaande tabel te zien. De versterking is op alle banden niet slecht. Alleen de SWR is beroerd: het gunstigst is deze nog op 10m. Daarom was er tijdens de test ook een 1:4 balun tussen antenne en tuner geplaatst.

razantlst

 

Bij het testen knetterden de Amerikanen uit de speaker op 20m, ondanks de al ingevallen duisternis. Veel waren in ragchew QSO's dus daar was niet tussen te komen. Een aantal (CW) verbindingen op 40m lukten wel. De resultaten zijn veelbelovend: we kunnen tenminste weer verbindingen maken vanuit ons clubhuis! En mocht er wat met de antenne gebeuren, dan zijn een paar stukkies draad zo weer opgehangen. Voor de kosten van de parasolvoeten (€7 per stuk) hoef je het niet te laten. Voortaan zijn we dus op de clubavonden QRV en kan je zomaar 5 punten scoren voor het Zoetermeer Award! (PI4RAZ telt al voor 5 punten)