FCC accepteert medische systemen in amateurband

Medische shit

Medische shitDe Amerikaanse tegenhanger van het AT, de FCC, heeft toestemming gegeven voor het gebruik van medische apparaatjes die ontworpen zijn om verlamde patiënten te helpen. Deze medische apparaatjes maken gebruik van de frequentiebanden 426-432 MHz en 438-444 MHz voor het versturen van signalen naar verlamde ledematen.

 

 

Dat de Amerikaanse ARRL daar niet blij mee is, moge duidelijk zijn. Waar het precies om gaat, beschreven wij in augustus 2009 al, en nu is het dus zover.

In het kort komt het erop neer dat een belangrijke Amerikaanse onderzoeksorganisatie bedacht heeft dan signalen in het 400MHz gebied het meest geschikt zijn om door weefsel heen te dringen. De techniek die ze daarvoor gebruiken is een spread-spectrum techniek met een bandbreedte van 5MHz. Daarvoor vroegen ze 4 kanalen aan, waarvan dus twee gedeeltelijk de 70cm amateurband overlappen.

Nu de toestemming gegeven lijkt te zijn, maken de amateurs in Amerika zich ernstig zorgen. Als een kind van 6 jaar al met 1,5kW mag werken op 70cm, kan je je afvragen hoeveel last die apparaatjes daarvan hebben. Vooral omdat het argument van de onderzoeksorganisatie om niet een kanaal in het bandsegment 450-470MHz te kiezen, ingegeven was door de drukte en hoge vermogens in dat segment. Alsof dat op 70cm niet gebruikt wordt.

Weliswaar heeft het bedrijf een toewijzing op secondaire basis, evenals de radioamateurs in Amerika, maar iedereen voelt op zijn klompen aan dat als de apparaatjes een succes blijken te zijn, maar hinder ondervinden van de signalen van amateurs, het niet lang zal duren tot de amateurs moeten wijken ten faveure van deze apparaatjes. Het ziet er dus naar uit dat men in Amerika definitief een stukje 70cm kwijt is.