Amateurs krijgen 500kHz

wrc12

wrc12Ze zijn eruit. Witte rook vult de lucht boven de WRC-12 conferentie. De radio-amateurs wereldwijd (nou ja, bijna) hebben er een nieuwe frequentieband bij: 472 tot 479 kHz. Op secondaire basis, dat wel.

 

 

 

Er zijn andere diensten in dat deel van het spectrum waarop de amateurs niet mogen storen. Een overzichtje:

  • Luchtvaart radionavigatie is een primaire dienst in het segment 415-495 kHz in de volgende gebieden: Australië, China, de Franse overzeese gebieden in Regio 3, Korea, India, Iran, Japan, Pakistan, Papoea Nieuw Guinea en Sri Lanka.
  • Luchtvaart radionavigatie is een primaire dienst in het segment 435-495 kHz in de volgende gebieden: Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, de Russische Federatie, Kazachstan, Letland, Oezbekistan en Kirgizië.

Dat het gebruik van de segmenten primair is voor andere gebruikers, betekent niet altijd dat amateurs er niet mogen werken. Amateurs mogen de band gebruiken zolang ze geen storing veroorzaken bij de primaire diensten of bij de maritieme mobiele diensten in het segment 472-479 kHz. Maar er zijn ook landen die geen amateurradio toestaan in het segment 472-479 kHz:

  • Het gebruik van het segment 472-479 kHz in Algerije, Saudi-Arabië, Azerbeidzjan, Bahrein, Wit-Rusland, China, Comoren, Djibouti, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, de Russische Federatie, Irak, Jordanië, Kazachstan, Koeweit, Libanon, Libië, Mauretanië, Oman, Oezbekistan, Katar, Syrië, Kirgizë, Somalië, Soedan, Tunesië en Jemen is beperkt tot de maritieme mobiele- en luchtvaart radionavigatie diensten. Amateurs mogen in deze genoemde landen de band niet gebruiken, en daar moet rekening mee gehouden worden door de landen die dat wél toestaan.
  • De ITU Radio Regelgeving zegt dat de amateurs deze band mogen gebruiken met een maximaal vermogen van 1 Watt (E.I.R.P.)
  • Een uitzondering mag gemaakt worden door landen die verder dan 800 kilometer verwijderd zijn van de grenzen van de volgende landen: Algerije, Saudi-Arabië, Azerbeidzjan, Bahrein, Wit-Rusland, China, Comoren, Djibouti, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, de Russische Federatie, Iran, IraK, Jordanië, Kazachstan, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Oezbekistan, Katar, Syrië, Kirgizië, Somalië, Soedan, Tunesië, Oekraïne en Jemen. Deze landen mogen 5 Watt (E.I.R.P.) toestaan.

De toewijzing wordt effectief zodra de Final Acts van de conferentie aangenomen zijn. En natuurlijk moet elk land voor zich dan nog beslissen of, wanneer, en met welke modes en bandbreedten amateurs dit deel van het spectrum mogen gebruiken. Meer resultaten van de WRC-12 volgen zodra de WRC afgelopen is. De WRC duurt nog tot 17 februari.