4m en 6m in Duitsland

BnetzAWe gaan wel eens voorbij aan de vanzelfsprekendheid waarmee wij onze banden bij elkaar gepolderd hebben. In sommige landen moeten ze daar een hoop meer moeite voor doen. In dit geval Duitsland, waar het Runde Tisch Amateurfunk (RTA) overleg pogingen doet de 4m en 6m toegang voor 2015 veilig te stellen.

 

 

In verband met een eventuele vervroegde publicatie van eventuele uitbreidingen van het gebruik van de 6-meter band en het experimenteel gebruik van de 4-meter band in de zomer van 2015, heeft het RTA een brief naar het Duitse Agentschap gestuurd. In de aanloop waren al gesprekken gevoerd met de primaire gebruiker, die zijn goedkeuring gaf.

Achtergrond van de 50 MHz discussie: op 31 december 2014 verlopen de gebruiksvoorwaarden voor de 50 MHz-band. Met de primaire gebruiker werd het volgende gebruik van de 50 MHz-band overeengekomen: Alle modulatiesoorten, maximale bandbreedte 12 kHz, zendvermogen maximaal 25 W PEP, horizontale antennepolarisatie, frequentiebereik 50,030-51 MHz en geen beperking op het aantal gebruikers. In een overleg werd de vraag gesteld of er nog steeds behoefte is aan een melding bij gebruik van de band, omdat bekend is dat sinds het begin van het gebruik van 50MHz door de amateur-dienst geen storingsmeldingenmeldingen en bijbehorende vragen door het ministerie van defensie ingediend zijn bij de BnetzA. Over de noodzaak van het melden verwees het ministerie van Defensie naar de BnetzA.

Voor wat betreft het gebruik van 70 MHz in Duitsland: daar is de beperkte licentie voor het segment van 70,0 – 70.03 MHz op 31 augustus 2014 verstreken. Tijdens een bijeenkomst met de primaire gebruiker hebben de gesprekspartners de wens geuit om weer een tijdelijke goedkeuring van het ministerie van Defensie te krijgen voor 2015. Het RTA vraagt in zijn brief een nieuwe vergunning in overeenstemming met die van de 50 MHz band: Alle modulatiesoorten, maximaal 12 kHz bandbreedte, zendvermogen maximaal 25 W PEP, horizontale antennepolarisatie, frequentiebereik: een 50 kHz segment in rond 70,1 MHz of 70,2 MHz. Wanneer de beslissing valt is nog niet bekend. Hopelijk horen we dan meer Duitsers op 4m!