Aanpassingen aan CEPT licenties

iaru

iaruRecente wijzigingen aan de CEPT aanbevelingen maken het nu makkelijker voor landen buiten Europa om zich aan te sluiten bij het CEPT raamwerk en de CEPT Novice licentie.

 

 

Tegelijkertijd zijn de vragen voor het behalen van het Harmonized Amateur Radio Examination Certificate (HAREC) uitgebreid met onderwerpen zoals de Radio Amateur Code of Conduct (ofwel Hoe gedraag ik me als een fatsoenlijk radio amateur, voor het grootste deel van de amateurs helaas te laat) en operating practices. De aanpassingen, ingevoerd op initiatief van de IARU Regio 1, zijn goedgekeurd door de WerkGroep Frequentie Management (WGFM) van de CEPT en zijn nu van kracht.

Al sinds een groot aantal jaren genieten radio amateurs in Europa van gemakkelijk en onbureaucratisch werken in 42 landen die de CEPT aanbeveling T/R 61-01 geïmplementeerd hebben. Die aanbeveling staat ook niet-CEPT landen toe om zich bij het CEPT concept aan te sluiten. Tot nu toe hebben alleen Australië, Canada, Israël, de Nederlandse overzeese gebiedsdelen, Nieuw Zeeland, Peru, Zuid-Afrika en Amerika T/R 61-01 geïmplementeerd.

Statement of Conformity voor niet-CEPT landen

Om deelname van landen buiten Europa makkelijk te maken, heeft  IARU Regio 1 voorgesteld om het concept «Statement of Conformity» (conformiteitsverklaring) op te nemen in de laatste versie van de T/R 61-01. Het bestuur van een land dat mee wil doen aan het CEPT licentieprogramma kan nu, na zorgvuldig bestuderen van de eigen licentie eisen, verklaren welk van de nationale licentieklasse overeenkomt met de CEPT licentie en andersom. Tot nu toe moest het Europese Communicatie Bureau van de CEPT in Kopenhagen de overeenkomsten van de licenties bestuderen door middel van een gecompliceerd proces. De WGFM heeft dit vereenvoudigingsinitiatief van IARU Regio 1 goedgekeurd en tevens vastgesteld dat hetzelfde «Statement of Conformity» concept toegepast zou moeten worden op de ECC Aanbeveling (05)06, de CEPT Novice licentie.

Verantwoordelijkheden en Good Operating Practices

De WGFM heeft ook de toevoegingen aan de examenvragen voor het Harmonized Amateur Radio Examination Certificaat (HAREC) in aanbeveling T/R 61-02 goedgekeurd. Tot op heden stonden er geen verwijzingen in naar verantwoord gedrag in de lucht of naar operating practices (dus niet alleen theorie, maar ook weten waar de antenne in moet en wat SPLIT of UP betekent). Dit is rechtgetrokken door de vragen met deze onderwerpen uit te breiden. IARU Regio 1 is ervan overtuigd dat deze veranderingen noodzakelijk zijn, gezien de toenemende hoeveelheid problemen die de amateurs ondervinden met opzettelijke en onopzettelijke QRM. (Ik deel die mening niet; mijns inziens komt dat door het steeds maar weer verlagen van de exameneisen en weggeven van meer privileges aan de instaplicenties om zieltjes te winnen, waarbij je nou eenmaal wat meer primair reagerende en minder bekwame uitvoeringen van de Homo Sapiëns binnenhaalt, maar dat is mijn persoonlijke mening -red).  IARU Regio 1 voorzitter Don Beattie zegt: «Deze toevoegingen zijn zowel toepasselijk als consistent met de doelen van de CEPT en ITU voor wat betreft efficient en effectief gebruik van het radio spectrum en helpt in het creëren van beter begrip van de plichten van alle radio amateurs voor wat betreft verantwoord gedrag op de banden.»

Deze wijsisingen zijn al van kracht voor de CEPT examens (HAREC). Een licht gewijzigde uitvoering van de T/R 61-02 toevoeging wordt waarschijnlijk ook toegevoegd aan de CEPT Novice examen eisen. De WGFM gaat dat bespreken tijdens hun vergadering in Bordeaux, Frankrijk, in oktober 2016.

De nieuwe versie van de T/R 61-01 vind je hier

De T/R 61-02 staat hier. De aangepaste vragen vind je in Annex 6 van het T/R 61-02 document