’Slecht mobiel bereik kost levens’

En dan nog geen dekking

En dan nog geen dekkingSlecht mobiel bereik op sommige plaatsen in Nederland kost levens, waarschuwt de Hartstichting maandag. „In bepaalde gebieden is het bereik zo slecht dat er soms te laat hulp komt bij een slachtoffer dat in levensgevaar is vanwege een hartstilstand.”

 

 

Dat stelt de stichting naar aanleiding van onderzoek door de NOS naar mobiele bereikbaarheid in Nederland. „Cruciaal is dat iedere hulpvrager bij een hartstilstand direct toegang krijgt tot de 112-centrale en dat burgerhulpverleners in de buurt opgeroepen kunnen worden. De Hartstichting doet dan ook een dringend beroep op telecomproviders om het mobiel bereik snel te vergroten en zo levens te redden.”

Om snel hulp te kunnen verlenen, is een landelijk netwerk opgezet van burgerhulpverleners die mensen bijvoorbeeld kunnen reanimeren voordat een ambulance ter plaatse is. Cruciaal bij een hartstilstand is dat er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie.

De NOS onderzocht samen met regionale omroepen de tevredenheid van mensen over hun bereik. Daaruit kwam naar voren dat er nog altijd tientallen dorpen zijn waar inwoners veel problemen ervaren met mobiel bellen.

Het toont ook aan dat het gros van de mensen niet begrijpt hoe radio werkt. 100% dekking is nooit te garanderen, en indoor (binnenshuis) al helemaal niet. Het is tevens tekenend voor de tijdsgeest: niet bereikbaar zijn (of geen bereik hebben) wordt al gelijkgesteld aan dodelijk gevaar, en "ze lossen het maar op" is de houding die daarbij aangenomen wordt. Want stel je voor dat je een appje mist. Anyway, mijns inziens (deze laatste alinea komt geheel voor rekening van Uw webmaster) kan je nooit alle witte vlekken wegwerken – althans niet tegen reële kosten, en alleen al om die reden zullen providers dat niet doen.

Overigens: uit mijn BHV cursus: bij een hartstilstand heb je een kans van 10% om te overleven als omstanders niets doen. Is er iemand die kan reanimeren in de buurt, dan loopt dat op naar 20%. Is er een AED aanwezig (zo'n automatische defibrillator) dan wordt dat 70%. Nu maar wachten tot de hartstichting de overheid gaat oproepen om aan elke 25e boom in afgelegen gebieden een AED op te hangen…