Internationale harmonisering Novice licenses

cept logo

CEPT logoJaaaaa Nederland maakt naam. Het voorstel van de Veron om de CEPT Novice licenties onder de IARU leden gelijk te trekken, begint de aandacht te trekken van andere landen. En uiteraard wordt er gematigd enthousiast gereageerd.

 

 

Men ziet het als volgt:

"Hoewel het uit de naam niet duidelijk blijkt. is de CEPT Novice licentie gelijk aan de Engelse Intermediate, Amerikaanse General en de Australische Standard licentie. De Novice licentie in het ene land is de Standard licentie in een ander land!

Momenteel zijn er grote verschillen tussen de verschillende CEPT lidstaten voor Novice licentiehouders in zowel de toegestane frequenties als het maximaal te gebruiken vermogen."

VERON stelt dat vanwege het internationale karakter van de radioamateur hobby, deze verschillen onwenselijk zijn. En daar hebben ze natuurlijk wel een punt.

Het voorstel beoogt om de discussie over harmonisatie van frequenties en vermogens voor Novice licenties te starten, met als doel de verschillen in Europese landen weg te werken. Dit zou dan moeten leiden tot meer activiteit (Oh? Hoe dan? -red)  en het gebruik van niet-Novice frequenties door Novice gelicenceerden te reduceren. (Dus: als je maar voldoende piraat, wordt er niet gehandhaafd, maar krijg je de frequentie er gewoon bij. Misdaad loont dus – red).

VERON zegt dat Novice stations dan in staat zullen zijn om meer verbindingen te maken in grote contesten, en zo hun operating vaardigheden kunnen verbeteren. (Alsof radio-amateurisme alleen nog maar bestaat uit het ouwehoeren in een microfoon met standaard 59 rapporten. Ga skypen! Wel eens een contest beluisterd? Oorlog is er niets bij -red)

Maar dan komt de aap uit de mouw:

'Het doel om te "harmoniseren" brengt wel wat twijfels met zich mee. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat in sommige landen Novice gelicenseerden minder frequenties en/of vermogen ter beschikking krijgen' (en dat willen we niet hè, minder. Alleen maar meer meer meer. Wel eens overwogen om gewoon die F te gaan halen? Hoeven we ook deze discussie niet te voeren. -red).

Het radio-amateurisme is in een glijdende schaal beland. In de afgelopen jaren is er steeds meer kado gedaan. De Morse-eis verviel (ook wel elite-filter genoemd, waarschijnlijk al omdat je er iets voor moest doen), waardoor alle C- en B-machtigingen (wie kent ze nog) automatisch A ofwel het huidige F werden. De 6 D-kanaaltjes werd de hele 2m band. Doet u 70cm ook maar. En een stuk 40m, het grootste deel van de 20m band en heel 10m (ja, dat is wel heel dicht bij 11m). En het schreeuwen om meer gaat maar door. Want N gelicenceerden zijn toch ook volwaardige amateurs?

NEE! Dat zijn ze niet. Dan hadden ze wel F gehad. In de fora lees ik diverse non-argumenten zoals "Waarom moet ik een techniek examen doen als ik een complete transceiver koop met kant en klare beam?" en "Als ik een auto koop, hoef ik toch ook niet te weten hoe de motor werkt?"

Om met die laatste metafoor te beginnen: Nee, niet als je een Canta koopt. Daarom mag je ook niet harder dan 45km/uur. Maar als je een Red Bull RB13 koopt, is je gewone B-rijbewijs niet eens genoeg. Je haalt het eind van de straat niet in zo'n ding.

Als radio amateur mag (en hopelijk kan) je je eigen apparatuur maken. Dan moet je wel weten wat je aan het doen bent en wat de gevolgen kunnen zijn. En wat je moet doen als het fout gaat (oscillerende eindtrappen, spurious, splatter). Daar is die kennis voor nodig en daarom moet je dat techniek examen doen. Dat je het nooit gaat gebruiken: jammer. Maar als het je alleen om het ouwehoeren gaat: 27MHz is tegenwoordig gratis. Er is PMR. LPD. HamSphere. Heb je allemaal geen techniek voor nodig. En wie zegt dat ik overdrijf: Ik durf inmiddels niet meer te zeggen dat ik zendamateur ben . Onze maatschappij neigt er steeds meer naar om alles maar laagdrempelig te maken omdat iedereen maar overal toegang toe moet hebben. Die mening deel ik niet. Als ik als rolstoeler wil hordelopen, kan ik wel eisen dat ze op- en afritten asfalteren naar die horden, maar daarmee maak je voor de echte hordelopers de sport kapot. En dat gebeurt met het radio-amateurisme ook. Wil je volledig meedoen: haal die F-licentie. En hou anders op met zeiken.