Virussen als bouwstenen voor batterijen

virusbat

virusbatVirussen als bouwstenen voor batterijen

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of  Technology (MIT) hebben een methode ontwikkeld om microbatterijen te ‘bouwen’ met behulp van zelf-samenstellende virussen.

 

De gebruikte virussen zijn zodanig genetisch gemanipuleerd dat ze eiwitlaagjes produceren die kobaltoxide-moleculen aantrekken. De zeer dunne draden die op deze manier worden gemaakt vormen samen de anode van de batterij. De ondergrond voor deze anode bestaat uit een rubberachtig materiaal, waarop kleine ‘eilandjes’ zijn gedrukt met afmetingen van vier micron. Op deze eilandjes worden ook twee polymeren aangebracht die als vast elektrolyt en scheidingslaag dienst doen. Zo ontstaat een ‘stempel’ met kleine elektrolyt-anode combinaties.

Virusbatbig

In het onderzoek werd dit 'stempel' afgedrukt op een testopstelling van platina en lithiumfolie. Uit de test bleek dat het elektrochemische proces van de batterij volledig functioneerde. Op dit moment werken de onderzoekers nog aan het eveneens met virussen samenstellen van de kathode van de microbatterij.
Als toepassing voor deze microbatterijen wordt onder andere gedacht aan implanteerbare medische sensors.

Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Meer informatie vind je hier.