Geen FreeNet in Nederland

FreeNet

FreeNetGeen FreeNet in Nederland

Van de week kreeg in de nieuwe Conrad gids binnen. Altijd leuk leesvoer, vooral de pagina's met zendapparatuur. Onveranderlijk CB, LPD en PMR spul hoewel CB het loodje begint te leggen tegen PMR. Tot mijn verbazing zag ik echter FreeNet portofoons aangeboden worden die in de 149MHz band werken. Had ik iets gemist?

 

Check zelf de Conrad site maar eens (zoekterm Freenet, deeplinken gaat niet bij Conrad). Daar zie je ook dat er zelfs 6 kanalen aangeboden worden. Ik heb eens wat onderzoek gedaan naar dat Freenet. Dat blijken 3 frequenties te zijn die in Duitsland vrijgegeven zijn onder een soort PMR beleid. Geen aanmelding of machtiging noodzakelijk dus. De frequenties in Duitsland zijn:

  • 149.0250
  • 149.0375
  • 149.0500

Het is logisch dat Conrad, als Duitse firma, die dingen te koop aanbiedt. Ik vroeg me af hoe dat in Nederland was geregeld. Op de site van het Agentschap Telecom kon ik geen informatie vinden, dus stuurde ik afgelopen maandag een mailtje naar het AT om eens te vragen of die frequenties in Nederland ook te gebruiken zijn. Het antwoord kwam vandaag en liet aan duidelijkheid niets te wensen over:

"In antwoord op uw e-mail van 8 september, deel ik u mee dat er 8 frequentiekanalen aangewezen zijn die onder de vrijstellingsregeling vallen voor PMR446 portofoons met een maximaal vermogen van 500 mW ERP. Deze liggen in het bereik van 446.000 Mhz tot 446.100 MHz en niet in de frequentiebanden die u in uw e-mail noemt. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen om die frequenties in de nabije toekomst vrij te stellen van vergunning."

Als je een beetje googled op Freenet dan vind je al gauw heel wat forums die er wat over te melden hebben. Daar staan ook inderdaad 6 frequenties gemeld. Tevens vind je verwijzingen naar "FRS" frequenties. Dat staat voor Family Radio Service en is de Amerikaanse versie van onze PMR. Hartstikke verboden in Nederland, evenals Freenet, maar daarom niet minder in gebruik. Vooral in Oost-Nederland, waar ze het piraten zo ongeveer uitgevonden hebben, schijnen de Freenet frequenties veelvuldig gebruikt te worden. Maar zoals uit de reactie van het AT blijkt is het gebruik van deze frequenties niet toegestaan en zit het er ook niet in dat dat binnenkort gebeurt. Dus niet bestellen die Freenet porto…