APRS Unproto Path

Het instellen van het APRS Unproto path

Voor het correct functioneren van APRS is het noodzakelijk dat de instellingen correct zijn. Dat lijkt een waarheid als een koe, maar hier wordt nog vaak tegen gezondigd. De instellingen voor mobiele stations zijn als volgt:

WIDE1-1,WIDE3-3

en voor basisstations (relays) zijn de alias instellingen:

<eigen call>,WIDE1-1

Thuis draai je NOOIT een wide digipeater zonder overleg met je "buren"! Zomaar een digipeater in de lucht brengen zonder overleg vebetert het bereik niet, maar verslechtert het alleen maar!

Nadere uitleg

Tot voor kort werd voor mobiele stations RELAY in het Unproto path opgenomen, terwijl home stations RELAY in hun alias hadden staan. Dt betekende dat een mobiel station, indien het door een home station ontvangen werd, doorgegeven werd. Maar ook een digipeater gaf RELAY direct door. Het probleem zit 'm er in dat binnen een digipeater RELAY door een andere algorithme afgehandeld wordt dan WIDE, en deze twee algorithmes zijn zich van elkaars werking niet bewust. Daardoor kan een packet gaan "pingpongen" tussen twee digipeaters, met storingen en onnodig gebruik van bandbreedte als gevolg.

Daarom is er een nieuwe aanbeveling uit. In het vervolg gebruiken we geen RELAY meer, maar WIDE1-1. Door een digipeater wordt deze gewoon afgevinkt waardoor alleen het WIDE algorithme gebruikt wordt. Door een home station wordt WIDE1-1 gezien als een call WIDE1 met SSID -1. Dus door het home station wordt WIDE1-1 afgevinkt als gebruikt, waarna de digipeater weer WIDE3-3 (uit het voorbeeld) ontvangt voor verdere relayering.

Wat gebeurt er als er RELAY en WIDE1-1 door elkaar gebruikt wordt?

Niet echt een ramp: indien je WIDE1-1 in je unproto path hebt staan in plaats van RELAY, gaat het bij een digipeater altijd goed. Alleen bij een home station die nog RELAY in zijn alias heeft staan, gebeurt er niets… De grote jongens (digipeaters) geven je dus altijd door, maar de home's niet. Andersom, als je RELAY in je unproto path hebt staan en een home station heeft WIDE1-1 in zijn alias, gebeurt er ook niets. Maar als de digipeaters in Nederland zijn aangepast, zal RELAY ook niet meer werken bij de digipeaters! Het is dus zaak om zo snel mogelijk over te gaan op WIDE1-1. Ben je mobiel, pas je unproto path aan. Draai je een relay thuis, zet dan WIDE1-1 in je alias!