ARRL klaagt bij FCC over PLC

PLC

PLCARRL klaagt bij FCC over PLC

Leden van de Amerikaanse radioamateurvereniging ARRL hebben hun beklag gedaan bij de Federal Communications Commission (FCC) over de in hun ogen bevooroordeelde uitlatingen van deze FCC ten faveure van de door de industrie geprezen Broadband-over-Power-Lines techniek, bij ons beter bekend onder de term Power Line Communications (PLC).

 

De ARRL, een regelmatig criticaster van PLC installaties, heeft woensdag een fax naar alle vijf FCC commissarissen gestuurd om te protesteren tegen de uitlatingen van voorzitter Kevin Martin tijdens een speech op de universiteit van Georgetown op 30 november j.l.

Bij de ARRL kwam het stoom uit de oren bij het tonen van een kaart waarop de huidige PLC installaties in de verenigde staten te zien waren. "Deze kaart is afkomstig van een bevooroordeelde bron binnen de industrie en vergeet te vermelden dat een groot percentage van de getoonde installaties inmiddels weer ontmanteld zijn", aldus de fax. Volgens de ARRL waren vijf van de getoonde installaties twee jaar geleden al buiten gebruik gesteld. Van een aantal was in de media bekend gemaakt dat ze in de pilotfase al waren gestopt.

De groep amateurs heeft erop aangedrongen om de United Power Line Council (UPLC), een PLC lobby groep, niet meer als betrouwbare en geloofwaardige bron te citeren.

De ARRL is al langere tijd een luis in de pels van de PLC industrie. Ze doen regelmatig veldsterktemetingen in de omgeving van bekende PLC installaties om de ongewenste uitstraling in kaart te brengen.

Hoog op de lijst van ethervervuilers staan twee installaties, waarvan een in Manassas, Virginia, waar amateurs op honderden meters afstand storingen hebben gemeten van bovengronds geplaatste modems, en de ander in Briarcliff Manor, New York.

Aan de andere kant steunt de ARRL ook weer PLC installaties, zoals die van Current Communications in Cincinatti, Ohio. Daarnaast hebben ze ook hun zegen gegeven aan de PLC oplossing van Motorola, die voor het overgrote deel draadloze overdracht gebruikt.

De ARRL is tevens van mening dat Kevin Martin's focus op PLC niet volledig is omdat hij voorbijgaat aan andere opkomende technieken zoals draadloze breedband en fiber-to-the-home (glasvezel tot aan de voordeur)

"Zoals U weet, maakt de ARRL zich zorgen over de nog steeds niet opgeloste storingsproblematiek van PLC, maar is niet tegen PLC an sich. Maar het moge duidelijk zijn dat PLC niet de voorkeursbehandeling verdient die de FCC er nu aan geeft, zeker als de grootste tekortkoming, namelijk de vervuiling van het radiospectrum, aan de aandacht ontsnapt", aldus ARRL voorzitter David Sumner in zijn brief.