500kHz groep zoekt QSL

Spectrum

spectrum500kHz groep zoekt QSL

Een groep van ca. 20 Amerikaanse amateurs hebben van de FCC een machtiging voor 2 jaar gekregen voor het doen van experimenten in de "drooggevallen" maritieme middengolfband op 500kHz onder de call WD2XSH. Sinds de afschaffing van telegrafie in de scheepvaart is dat stukje band leeg, en er zijn nu gevechten gaande om dat stukje spectrum tussen radio-amateurs en een groep ex-telegrafisten die die frequentieband als eerbetoon vrij willen houden behalve voor uitzendingen met (ex) maritieme apparatuur.

 

De 500kc Experimental Group for Amateur Radio roept radio- en luisteramateurs op om ontvangstrapporten te sturen van de groepsactiviteiten tussen 505 en 508kHz. Sinds 1 december zijn 15 van de 21 leden van de WD2XSH groep in de lucht geweest. Volgens de experiment coordinator Fritz Raab (W1FR) in Vermont zijn diverse leden elke (amerikaanse) avond actief. Extra rapporten helpen om de mogelijkheden van die band vast te stellen. Vooral rapporten van hetzelfde station op verschillende dagen worden op prijs gesteld, omdat dat de betrouwbaarheid van een verbinding in kaart brengt.

De meeste uitzendingen vinden plaats met CW of hele langzame CW, het z.g. QRSS. De website heeft al meer dan 900 QSL's gelogged, waarvan 1 uit Hawai en 3 uit Europa. Bent U de 4e gelukkige ontvanger van het 500kHz experiment? Laat het ons weten!

 

Eén gedachte over “500kHz groep zoekt QSL”

Reacties zijn gesloten.