Schema’s tekenen

Tinycad logo

Tinycad logoSchema's tekenen

De echte knutselaars kennen het probleem: je bent weken bezig met een projectje. Je overlegt met collega-amateurs en eindelijk werkt het. En dan krijg je de vraag: Mag ik het schema van je hebben? Maar dat vodje met doorhalingen en verbeteringen wat nog niet eens bijgewerkt is kan je zo niet aan iemand geven. Dat moet netjes. Daar zijn professionele programma's voor, zoals Orcad. Maar die hebben ook professionele prijzen. Gelukkig is er ook een open source programma wat zeker niet onder doet voor de professionals. En, zoals het een open source programma betaamt, gratis. 

Dat programma heet Tinycad. Het is een windows programma, en laat zich gemakkelijk installeren. Het wordt standaard geleverd met een aantal libraries; dat zijn component bibliotheken waar de meest voorkomende onderdelen al in zitten. Zit een onderdeel er niet in, dan kan je 'm eenvoudig zelf toevoegen. Een voorbeeld is de accupack lader die ik elders op de site beschreven heb; de PIC 16C711 zat er niet in. Ik kopieerde de 16F84 (die pin-compatible is), wijzigde wat pinbenamingen en ik had een nieuw component. Maar een component van scratch af aan bouwen gaat ook. Bij Sourceforge is een projectpagina met additionele informatie over het pakket: deze is hier te vinden.

Het pakket levert fraai ogende schema's af, zie een screenshot:

Screenshot

De download site is hier te vinden. Eigenschappen van het programma zijn:

  • Ingebouwde onderdelenbibliotheek
  • PCB Netlist output
  • SPICE file output
  • Ontwerp over meerdere a4-tjes mogelijk (multi-sheet)
  • Ondersteuning voor heterogene symbolen

De meeste van die kreten zullen misschien niets zeggen, maar zijn belangrijk bij bijvoorbeeld het ontwerpen van gedrukte bedradingen (printjes ontwerpen).

Dat gezegd hebbende: er is ook een gratis programma voor het ontwerpen van printjes. Dat heet FreePCB en de projectpagina daarvan is hier te vinden. In combinatie met Tinycad heb je alle ingredienten in huis om professionele schema's te tekenen EN printjes te maken.

Mochten meerdere amateurs gebruik (gaan) maken van Tinycad, dan is het misschien een optie om zelf toegevoegde onderdelen uit te gaan wisselen. En er een forum item van te maken. Laat het eens weten aan uw pa3cnoamsat.org" target="_blank" rel="noopener noreferrer">scribent .