WiFi op wielen

auto

autoWiFi op wielen

Zakelijke gebruikers kunnen al langer gebruik maken van het internet via GSM telefoonverbindingen of UMTS kaarten in hun laptops, maar een startend bedrijf in Silicon Valley heeft een nieuwe ontwikkeling waarvan ze denken dat het portable internet beschikbaar gaat maken voor het grote publiek.

Tijdens de komende Consumer Electronics Show in Las Vegas zal het bedrijf Autonet Mobile uit San Francisco hun nieuwe draagbare router presenteren, welke geschikt is voor een omgeving waar WiFi nog steeds niet fatsoenlijk beschikbaar is: de auto.

"Ons doel was om de auto weer 'cool' te maken", zegt Autonet Mobile's mede-oprichter en directeur Sterling Pratz. "Ouders zijn zeer geinteresseerd in de mogelijkheden om hun kinderen in de auto on-line te laten zijn en coole dingen te doen". (Let op: dit is een uitspraak van een Amerikaan die kleuren-TV op de WC nog een levensbehoefte vinden – PA3CNO)

Voor een luttele $399 krijg je een doos die je op de sigarettenaansteker aansluit, of gewoon op het stopcontact. Met daar bovenop een abonnementsprijs van $49 per maand belooft het bedrijf onbeperkt internetten terwijl je onderweg bent. Even voor de vergelijking: FlatFee UMTS toegang kost in Nederland bij KPN 75 Euro. De doos gebruikt GSM netwerken (hier zou dat waarschijnlijk UMTS zijn) om met het internet verbinding te zoeken, en gedraagt zich dan als een standaard accesspoint. Dat betekent dus ook dat meerdere gebruikers er verbinding mee kunnen maken. Lees: je XYL kan gewoon haar laptopje gebruiken voor de tent, terwijl de kinderen met de Nintendo DS via het accesspoint wireless gamen tegen vriendjes thuis… En je buren ook, als je er geen encryptie op zet.

Het bedrijf claimt een deal met Avis (een autoverhuurbedrijf) te hebben gesloten voor de levering van de apparatuur, beginnend in Maart aanstaande.

Met het product heb je overal toegang tot internet zolang er GSM dekking is (in de US overigens ook niet overal…) zoals in hotels, of de auto, en je kunt dan je standaard WiFi apparatuur gebruiken. Persoonlijk zie ik het voor dat geld in Nederland nog niet over de toonbank vliegen, maar misschien denken anderen daar anders over. Laat eens weten wat je er van denkt; je kunt op dit artikel reageren (Klik op 'Geef je mening')