Amateur radio op de Queen Mary

queenmary

queenmaryAmateur radio op de Queen Mary

Na jarenlang op zee dienst gedaan te hebben, ligt de Queen Mary alweer geruime tijd in Long Beach, Californie. Hoewel de originele radiohut een souvenirwinkel is geworden, hebben een aantal radioamateurs een plan ontwikkeld om de gloriedagen van de transatlantische oversteek weer terug te brengen. 

K6OSC was op 9 december 1967, toen het schip net in Long Beach aangekomen was, in de gelegenheid om de radiohut te fotograferen. Nadat het schip gerenoveerd was om als toeristenattractie dienst te gaan doen, was de radiohut vervangen door een souvenirwinkel. Op 20 juni 1974 presenteerde hij aan de directeur van het schip een 12 pagina's groot voorstel, inclusief zijn foto's van de originele radiohut, waarin de originele radiohut herbouwd zou worden en bemand door de Associated Radio Amateurs of Long Beach (ARALB).

fullqueenmary

De directeur van het schip, Marvin Wollf, had de originele radiohut nooit gezien; hij vertelde K6OSC dat zijn foto's de enige waren die er bestonden van de radiohut! Hij vond het een gewelding idee, maar had na de ingrijpende renovatie geen geld meer voor de herbouw.

Na 5 jaar leidde K6OSC een collega-amateur rond op het schip. Toen Marvin Wollf hem zag, zei hij hem dat niet langer de stad, maar de haven verantwoordelijk was voor het schip, en die hadden wel geld voor de restauratie van de radiohut. K6OSC ging onmiddellijk op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuwe radiohut en vond deze op het hoogste dek (dichtbij de antennes, HI); het sport deck.

Met de hulp van zijn foto's als voorbeeld werd de nieuwe radiohut ingericht en op 29 april 1979 was de officiele opening, met 500 gasten waaronder veel bestuurders uit de stad, en vertegenwoordigers van de firma's die apparatuur gedoneerd hadden.

Radiohut1  

De radiohut is te gebruiken door alle amateurs die zich committeren om een jaar lang tenminste 4 uur per maand de radiohut te bemannen. Ondanks de inzet van 80 amateurs is dat nog niet voldoende om de radiohut elke dag open te hebben.

De toegang tot de hut is een z.g. "Dutch Door" (een deur die in twee helften open kan), waarvan de bovenste helft altijd open gehouden wordt zodat  toeristen gemakkelijk uitgenodigd kunnen worden om een kijkje te komen nemen.

Radiohut2

Soms schrikken toeristen zich te pletter. Op een dag met veel toeristen aan boord, waren de mede-operators van K6OSC even een kop koffie drinken en zat hij alleen in de radiohut. Hij zat ingespannen te luisteren naar een zwak signaal, met zijn hand doodstil op de afstemknop. Op een gegeven moment keek hij in een van de smalle spiegels die boven de radio's gemonteerd zijn om te zien of er toeristen binnenkomen, en zag hij dat er inmiddels een aardige groep achter hem verzameld was. Op het moment dat hij zich omdraaide om de toeristen te woord te staan, begonnen er twee vrouwen te gillen: "Hij leeft!!!"

Operators

De Associated Radio Amateurs of Long Beach gebruiken de Queen Mary voor het promoten van de radiohobby; een schitterend initiatief waardoor meer dan een miljoen mensen die het schip inmiddels bezocht hebben, kennis hebben kunnen nemen van de hobby.