VLF ontvangen op de PC

SAQ transmitter

SAQ transmitterVLF ontvangen op de PC

Zoals ook op de website van de RAZ was aangekondigd, was er 24 december j.l. weer een uitzending van de machinezender SAQ in Grimeton, Zweden. Maar na het bestuderen van de ontvangstrapporten blijken er maar 7 stations in Nederland een rapport te hebben ingestuurd! Dat kan beter. Veel amateurs weten niet dat er een programma'tje voor de PC is waarmee je VLF kunt ontvangen. Bij deze een beschrijving.

Het programma is geschreven door SM6LKM en op 14 december 2006 voor het laatst geupdate. Het maakt gebruik van de geluidskaart van de PC voor ontvangst. Omdat de sampelfrequentie van je geluidskaart (het aantal monsters dat de kaart per seconde van een signaal kan nemen) maximaal 48kHz bedraagt, is de maximaal te "ontvangen" frequentie 22kHz. Het programma staat in de download sectie van de website en is hier te downloaden. Na het unzippen kan je een link maken naar het programma. Als je het start, ziet het er ongeveer als volgt uit:

Panorama ontvanger  

Het munt uit door eenvoud: zoals je ziet is het een panorama ontvanger met upper sideband detectie (USB), dus ligt de locale oscillator onder de te ontvangen frequentie. De bandbreedte is in te stellen door met de muis op de lichtblauwe tekst "Filter BW:" te klikken en heeft 3 vaste standen van 2400, 1000 en 300Hz. Je kunt de ontvanger "afstemmen" door het bandfilter met de muis heen en weer te bewegen. Door op de knop "Tune SAQ" te klikken, wordt de ontvanger automatisch ingesteld op de ideale setting voor de zender SAQ in Grimeton.

En hoe zit het met de antenne? Bind hiervoor een lang stuk draad (bij voorkeur buiten opgehangen) aan de lijn ingang (line input) van je computer. Doe dit niet zonder bescherming!! Soldeer ter beveiliging twee dioden anti-parallel aan de stekker die in de lijningang zit. Want bij grote statische ontladingen in de atmosfeer zou je anders je lijningang op kunnen blazen (bijvoorbeeld bij onweer). Zorg ervoor dat in de geluidsmixer van je computer goed ingesteld staat. (dubbelklik op het luidsprekertje rechts onder in je taakbalk, selecteer opties, eigenschappen, opnemen en zorg dat de juiste bron geselecteerd is en de volume regelaar voldoende hoog staat). Als het goed is, zie je dan een plaatje als hierboven. Krijg je teveel signaal binnen of staat je volumeregelaar te hard, dan verschijnt er met rode letters "Overload" midden in beeld. Zet de regelaar dan wat lager.

Is er zonder de zender in Grimeton nog wel wat te beleven op die hele lage frequenties? Jawel. Kijk maar eens voor frequenties op smeter.net of de site van DL4YHF . Graag hoor ik in het Forum of en zoja wat je ontvangen hebt. Wellicht komen de meeste rapporten de volgende keer uit Zoetermeer!