Elektronisch logboek

LuxLog logo

LuxLog logoElektronisch logboek

Voor het vastleggen van de verbindingen die een amateur maakt, was altijd een papieren logboek verplicht. Tegenwoordig is de computer veel efficienter: vooral bij het contesten kan deze onmiddellijk aangeven of er geen "Dupe" (reeds gewerkt station) gelogd wordt. Maar ook voor de doorsnee amateur is het loggen van verbindingen nog steeds erg handig; al was het maar om bij storingsproblematiek te kunnen zien of men wel/niet in de lucht was op het tijdstip van de klacht, en op welke frequentie. Een niet zo bekend, maar wel fraai programma, is LuxLog. 

Luxlog is geschreven door de Luxemburgse amateur Norby Oberweis – LX1NO, en is daardoor geschreven door iemand die weet wat een amateur nodig heeft. Het programma is te downloaden van de LuxLog website en is ongeveer een kleine 11MB groot. Na installatie moet tenminste 1 logboek aangemaakt worden. Je kunt er meerdere logboeken op na houden, bijvoorbeeld een als zendamateur, maar ook een waarmee je onder je luisternummer nog werkt. Heb je eenmaal een logboek aangemaakt en geselecteerd, dan kun je met Control-S het invoerscherm openen.

Entry scherm

Heb je een voorkeursband ingesteld, dan zal het programma in deze band staan. Je kunt de band en mode waarop/in je werkt selecteren. Voer je daarna een call in in het eerste veld, dan zie je links in het scherm of en wanneer je de desbetreffende amateur al eerder hebt gewerkt. In een aantal gevallen kent het programma de call zelfs al, en zonder dat je de naam en QTH ooit hebt ingevuld, vult het programma deze al voor je in. Heel handig is, dat in het invoer scherm al een Telnet module is opgenomen met een venster voor het volgen van het DX cluster. Dit plaatje is geen volledige screenshot, maar onderin is nog net de Connect knop zichtbaar voor het verbinden met het cluster.

Wijzigingsscherm

Ingevoerde informatie kan veranderd worden met het Modify scherm; dat open je door te dubbelklikken op de desbetreffende regel. Hier kan je nog wijzigingen aanbrengen in de gegevens. Let op de twee drop-down buttons QSL-S en QSL-R: hier kan je aangeven wanneer je de QSL kaart naar de desbetreffende amateur verzonden hebt (QSL-Sent) en ook wanneer deze ontvangen is (QSL-Received). Als je deze waarde veranderd, dan wordt gelijk de datum bijgewerkt zodat je kunt zien wanneer de kaart verzonden en/of ontvangen is. De mogelijkheden van de dropdownlist bestaan uit "N" (No), "Y" (Yes), "D" (Direct) en "E" (E-QSL) zodat je ook nog kunt zien HOE de verbinding bevestigd is.

Contest scherm

Ben je een contester, dan kan je een aparte module starten voor een contest zodat je reguliere log niet "vervuilt" met conteststations. Het programma kent vrijwel alle terugkerende contesten met de bijbehorende regels, en informeert je dan ook over wat je nog moet werken etc.

Award scherm

Ben je een award verzamelaar, ook dan help LuxLog daarbij. De meeste awards kent het programma, en anders kan je een award eis er aan toevoegen.

Award aanvraag 

Heb je aan alle eisen voldaan, dan kan het programma de award aanvraag voor je printen. Heel erg handig!

Hardcopy

Natuurlijk kan je ook een z.g. hardcopy van je logboek maken. Soms eisen awardmanagers een volledige uitdraai van je log over een bepaalde periode. Of misschien wil je gewoon je gegevens ook op papier vastleggen. Met deze selectie is dat mogelijk en kan je het hele, of een gedeelte van je logboek uitdraaien.

Statistieken

Verder kan het programma nog allerlei leuke statistieken tonen over je aktiviteiten. In dit scherm zie je een overzicht van het percentage verbindingen die per continent gemaakt zijn. Maar ook het aantal verbindingen per band, of per mode, of per jaar kunnen getoond worden en geeft een fraai overzicht van je aktiviteiten.

Natuurlijk is een backup van gegevens altijd heel belangrijk. Ook daar is bij LuxLog aan gedacht: alle gegevens staan in twee database bestanden. Het kopieren van die twee bestanden naar bijvoorbeeld een andere computer of een USB stick (het database bestand is bij installatie 8MB en is dat bij mij na bijna twee jaar en honderden verbindingen verder nog steeds) stelt al je bestanden veilig. En met een USB stick kan je je logboek ook nog eens overal mee naartoe nemen (het programma kan op de stick geinstalleerd worden en draait onafhankelijk van registry entries – dus op elke computer waar je 'm in steekt).

Natuurlijk zijn er nog andere programma's: Ham Radio de Luxe beschikt over een logboek, evenals MixW. Maar dat is meer een extra feature, en niet echt een logboek programma. LuxLog is geschreven door een amateur voor amateurs en dat is terug te zien in het programma. Voor degenen die nog met een logboek moeten beginnen of die een serieus programma overwegen is het, zeker gezien het feit dat het volledig gratis is, een prima keus.

 

3 gedachten over “Elektronisch logboek”

Reacties zijn gesloten.