Laser-ATV record verbroken

TestbeeldLaser-ATV record verbroken

Op maandag 22 januari is het reeds lang bestaande afstandsrecord voor Laser-ATV verbroken. Tom, DL9OBD, en Wilfried, DJ1WF, verzonden omstreeks 21.30 MET vanuit Elm in de buurt van de plaats Abbenrode ruisvrije televisiebeelden met geluid via Laser naar DB0TVH over een afstand van 70 km Line-of-sight. 

Lees “Laser-ATV record verbroken” verder

Diplexer voor 2 en 70

diplexerDiplexer voor 2 en 70

In de categorie handige schakelingen is hier de beschrijving van een diplexer voor 2m en 70cm. Je kunt 'm gebruiken om met een dualbander twee verschillende antennes aan te sturen, maar ook om een 2m en een 70cm set op dezelfde antenne gelijktijdig te kunnen gebruiken zonder dat ze elkaar beinvloeden. 

Lees “Diplexer voor 2 en 70” verder

Elektronisch logboek

LuxLog logoElektronisch logboek

Voor het vastleggen van de verbindingen die een amateur maakt, was altijd een papieren logboek verplicht. Tegenwoordig is de computer veel efficienter: vooral bij het contesten kan deze onmiddellijk aangeven of er geen "Dupe" (reeds gewerkt station) gelogd wordt. Maar ook voor de doorsnee amateur is het loggen van verbindingen nog steeds erg handig; al was het maar om bij storingsproblematiek te kunnen zien of men wel/niet in de lucht was op het tijdstip van de klacht, en op welke frequentie. Een niet zo bekend, maar wel fraai programma, is LuxLog. 

Lees “Elektronisch logboek” verder

Eenvoudige PIC programmer

MicroChipEenvoudige PIC programmer

In steeds meer schakelingen wordt gebruik gemaakt van een micro controller. Zo ook bij de accupack lader die op deze site beschreven staat. In veel van die schakelingen wordt gebruik gemaakt van microcontrollers van de firma Microchip. Voor het programmeren van deze controllers heb je uiteraard een programmer nodig. Hier wordt een eenvoudig zelf te bouwen programmer beschreven die je aan kunt sluiten op de parallelpoort van je computer, en waarmee je een groot aantal Microchip controllers kunt programmeren.

Lees “Eenvoudige PIC programmer” verder

Schakelingen met OpAmps

opampsSchakelingen met OpAmps

Handige dingen zijn het, die Operational Amplifiers, ofwel OpAmps. Je vindt ze in alle soorten en maten; met JFet ingangen voor Heel Hoge impedanties, Rail-to-rail OpAmps die tot tegen de (dan meestal heel lage) voedingsspanning kunnen uitsturen en verschrikkelijk snelle exemplaren die videosignalen nog kunnen versterken. Een ding hebben ze echter gemeen: de manier waarop je ze instelt. Maar hoe ging dat ook al weer… 

Lees “Schakelingen met OpAmps” verder

Live stream in test

TestopstellingLive stream in test

Vanaf heden is onze Zoetermeerse 2m repeater ook via het internet te beluisteren. Daarvoor draait er een streaming server op de website. Je moet wel over een mediaplayer beschikken  die streaming media aan kan. Voorlopig is dit een proefopstelling. Blijkt het een succes, dan wordt de live stream ook uitgebreid met de 70cm repeater.

Lees “Live stream in test” verder

Veroordelingen voor WiFi gebruikers

WiFiTowerVeroordelingen voor WiFi gebruikers

Steeds meer gebruikers van mobiele apparaten zoals PDA's en Laptops beschikken over WiFi. En iedereen kent wel de wireless hotspots waarvan de eigenaren – meestal door gebrek aan kennis – de toegang tot het internet wijd open hebben staan, zodat je even onderweg je mail kunt lezen. Maar pas op als je in het buitenland gebruik maakt van zo'n open verbinding. In Singapore heeft dat tot hoge straffen geleid. 

Lees “Veroordelingen voor WiFi gebruikers” verder