Telex sterft zachte dood

telexkamer

telexkamerTelex sterft zachte dood

Na bijna driekwart eeuw is de telex in Nederland verleden tijd. Technische ontwikkelingen als fax en internet hebben hem overbodig gemaakt. Telecomconcern KPN trok daarom vrijdag in Amsterdam de stekker van de laatste telex uit het stopcontact. De telexapparatuur van de laatste 200 klanten, voornamelijk uit de financiële en de scheepvaartwereld, kan naar het museum. 

telexkamer Niet overal ter wereld is men echter zo bij de tijd dat de telex bij het vuilnis kan worden gezet. Om telexberichten naar die landen te sturen of te ontvangen is er de mogelijkheid om dat via de pc of laptop te doen. De telex werd in 1933 in Nederland geïntroduceerd. Anders dan met telegrafie gingen berichten niet eerst naar het telegraafkantoor om vervolgens weer doorgestuurd te worden naar de geadresseerde, maar konden abonnees via een directe verbinding over de telefoonlijn met elkaar communiceren. In 1980 begon de teruggang van de telex door de komst van de fax.