Mobielen straks strafbaar?

microfoon

microfoonMobielen straks strafbaar?

Met de toenemende regelzucht van overheden komt er een tijdperk in zicht waarbij het afgelopen is met de mobiele hobby. Op dit moment wordt het praten in een mircofoon nog toegestaan (zelfs de Nokia Mobira ex-ATF telefoon werd door de politie goedgevonden nadat Uw scribent had aangetoond dat het geen telefoon was), maar hoe lang nog? In amerika tekenen zich zorgwekkende ontwikkelingen af.

Het is natuurlijk al een tijd verboden om met de mobiele telefoon een auto te besturen. Maar recente wetgeving in New Jersey, USA, gaat het bellen op de fiets verbieden met boetes die tussen de 100 en 250 dollar komen te liggen. Hoewel tegenstanders van de wet in de US beweren dat fietsen en bellen niet samengaat, zegt dat waarschijnlijk meer over de fysieke conditie van de gemiddelde amerikaan dan over de mogelijke beperking van fietsen en bellen – wij als fietsland weten wel beter.

Eveneens recent dook een verhaal op dat in New York de overheid een ban wil leggen op het gebruik van MP3-spelers, mobiele telefoons, Blackberry of welk mobiel toestel dan ook tijdens het oversteken van straten van New York en Buffalo. Aanleiding was het recent platrijden van een tweetal voetgangers die kennelijk alleen oor hadden voor hun iPod en niet meer op de omgeving letten.

Maar de ARRL signaleert dat deze regelzucht inmiddels de hobby ernstig bedreigt. In Georgia wil men het "rijden terwijl met afgeleid is" strafbaar gaan stellen, en ook andere staten werken aan dergelijke regelgeving. Dat is een breed uitlegbaar begrip. Overigens kent men in Nederland een dergelijk artikel: Artikel 5, het zogenaamde kapstok artikel, wordt gebruikt indien men een voertuig bestuurt zonder daar kennelijk toe in staat te zijn, populair gezegd. Het wordt gebruikt wanneer men achter het stuur de notulen voor de komende vergadering zit door te nemen, en dientengevolge meer dan 1 rijbaan gebruikt, bijvoorbeeld.

Ook in Nederland doken deze discussies recent op in de pers. Bij de uitvoering van deze wetgeving is het zaak dat wij radio-amateurs onze belangen in het oog houden. Anders kon het binnenkort wel eens afgelopen zijn met de /M calls…

Geef eventueel uw mening eens op deze wetgeving. Dan kan door aanklikken van de link onder het artikel.