Unieke communicatiechip voor mobiele telefoons

communicatiechipUnieke communicatiechip voor mobiele telefoons

Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC werkt aan de eerste radiochip ter wereld die alle communicatiestandaarden aankan voor de mobiele telefoon van de toekomst. Dankzij deze chip kunnen consumenten straks met een mobiel toestel verbinding maken met alle mobiele (WiMAX, UMTS, HSDPA) en stationaire (WLAN, DAB, DVB) netwerken.

Lees verder “Unieke communicatiechip voor mobiele telefoons”

Ziekenhuis apparatuur niet beinvloedt door mobiele telefoons

ziekenhuisZiekenhuis apparatuur niet beinvloedt door mobiele telefoons

Volgens de onderzoekers van Mayo Clinic heeft het gebruik van mobiele telefoons geen invloed op de werking van medische apparatuur in ziekenhuizen. Met dit onderzoek wordt de lang verkondigde stelling dat het gebruik van mobiele telefoons in ziekenhuizen gevaarlijk zou zijn, ontkracht.

Lees verder “Ziekenhuis apparatuur niet beinvloedt door mobiele telefoons”

Amateur radio tentoonstelling in Europese parlement

eurocom logoAmateur radio tentoonstelling in Europese parlement

Met medewerking van de Radio Society of Great Britain (RSGB) heeft het Europese parlement ruimte gegeven aan een belangrijke tentoonstelling over amateurradio. Meer dan 100 gasten hebben de officiele opening van de tentoonstelling bijgewoond, waaronder het Spaanse lid van het parlement, Fernand-Martin, EA8AK.

Lees verder “Amateur radio tentoonstelling in Europese parlement”

Remote antenne tuner

Remote antenne tuner

Bij sommige antenne toepassingen is het noodzakelijk dat er afstemming bij de antenne zelf plaats vindt. Een voorbeeld daarvan is natuurlijk de magnetische loop antenne. Harry Lythall, SM0VPO, heeft een methode bedacht waarmee door toepassing van een goedkope servomotor uit de modelbesturingswereld in combinatie met een simpel schakelingetje, een variabele condensator op afstand kan worden bediend. 

Lees verder “Remote antenne tuner”

Kleurcode zelfinducties

kleurcodeKleurcode zelfinducties

Welke electronica-hobbyist kent ze niet, de miniatuurspoeltjes die op het eerste gezicht op gewone weerstandjes lijken. Ze komen erg goed van pas bij schakelingen waarin goed gedefinieerde zelfinducties in het μH-bereik gebruikt moeten worden (filters, oscillators). Bijkomend voordeel is dat deze spoeltjes veel gebruikt werden/worden in audio/TV apparatuur. Controleer dus eerst uw oude printen van oude TVs/radio’s op de aanwezigheid van deze spoeltjes voordat u ze aan het grof vuil toevertrouwt.

Lees verder “Kleurcode zelfinducties”