Morse wint van SMS

Morse vs GSM

Morse vs GSMMorse wint van SMS

De meesten van ons hebben er vast al eens over gehoord: de wedstrijden die georganiseerd zijn door 's-werelds beste SMS-ers en een paar telegrafisten. De telegrafisten wonnen. Hoe ging dat nou precies… 

Voor degenen die het Engels niet kunnen volgen: de twee GSM-boys wordt gevraagd hoe snel ze precies zijn. Zij beweren een bericht dat uit 160 tekens bestaat, in 57 seconden in te kunnen kloppen.

Even wat rekenwerk. Een standaard GSM toestel heeft onder elke knop 3 of 4 tekens zitten, die je kunt oproepen door de toets meerdere malen in te drukken. Laten we zeggen dat ze gemiddeld twee keer moeten drukken voor elk teken. Dat maakt 320 keer drukken in 57 seconden, ofwel 5,6 aanslagen per seconde! Dat is SNEL! Uiteraard ga ik er van uit dat ze geen moderne technieken als automatisch woord aanvullen gebruiken. In dat geval praten we nog steeds over 2,8 aanslagen per seconde, iets wat ik nog steeds niet haal...

Morse vs GSM 

Maar… bij Morse rekenen we in woorden per minuut. En een woord is gemiddeld 5 tekens. Dus moeten er 160 gedeeld door 5 is 32 woorden overgeseind worden in 57 seconden. Ofwel: de seinsnelheid moet minimaal 33,6 woorden per minuut zijn om deze boys te verslaan. Ter vergelijking: de oude examen eis voor de B-machtiging was 5 woorden per minuut, en voor A was het 12 woorden per minuut. We hebben het hier dus ook niet over pas geslaagden, maar over ervaren telegrafisten. Die moeten tussen de 35 en 40 woorden per minuut kunnen halen, dus dat redden ze net. Afijn, klik maar op het plaatje om de wedstrijd te kunnen zien…