Mobiele telefoon met portofoon functie

Mobiele telefoon met portofoon functie

Bij KPN wordt het mogelijk de mobiele telefoon als portofoon in te zetten. Hoewel reeds enige tijd toestellen op de markt zijn met zogenoemde ‘push to talk’, kon deze functionaliteit totnogtoe niet in Nederland worden gebruikt. Ook in andere landen is sprake van een trage start.

KPN heeft met het Amerikaanse bedrijf Sonim een contract gesloten voor de levering van een ‘push to talk’-systeem. Sonim gaat hierbij ook speciale toestellen leveren. Maar volgens een woordvoerder zijn ook andere toestellen inzetbaar, mits die voldoen aan de zogenoemde OMA-standaard (Open Mobile Alliance). Volgens KPN bestaat voor dit soort telefoons vooral belangstelling in de bouw, het transport en de beveiliging. Hetzelfde geldt voor de reparatiesector, (gezondheids)zorg, catering en hotellerie.

De achterliggende techniek voor wat de OMA standaard betreft is VoIP – Voice over IP, waarbij contact gezocht wordt met een server die kennelijk de authorisatie en distributie naar de andere leden van het "channel" voor zijn rekening neemt.

Als die techniek inderdaad op die manier werkt, betekent het ook dat je niet – zoals bij portofoons – gebonden bent aan een beperkt geografisch gebied. Het is meer te vergelijken met Skype dan met een portofoon, hoewel de functionaliteit die van een portofoon is.

Onnodig te zeggen dat ook deze vorm van communicatie als gevolg van de afhankelijkheid van een IP infrastructuur (lees: internet) in geval van een calamiteit ogenblikkelijk het loodje legt…