Zenerdiode tester

zener

zenerZenerdiode tester

In de categorie handige hulpmiddelen dit keer een schakeling om de spanning van onbekende zenerdiodes vast te stellen. Natuurlijk kan je dat ook met een voeding die een voldoende hoge spanning levert, maar dit handige schakelingetje werkt op een gewoon 9V batterijtje.

De schakeling is opgebouwd rond het bekende NE555 timer IC, die hier als astabiele multivibrator is geschakeld. Ofwel: een loslopende oscillator. Die stuurt een audio transformatortje aan, bijvoorbeeld van het type LT700 maar je kunt 'm ook uit een oude transistorradio halen. Deze transformeren van 1k naar 8 Ohm. De transformator wordt omgekeerd aangesloten, dus met de 8 Ohm kant aan de 555 en de hoogohmige kant aan de diode. Daardoor wordt de spanning opgetransformeerd en kan onbelast tot zo'n 150V oplopen. De elco van 2u2 moet die spanning kunnen hebben! Daarom moet de diode van het type 1N4004 zijn; die kunnen 1kV weerstaan. Een gewone 1N4148 legt bij een volt of 20 al het loodje. 

Schema 

Met de schakelaar SW1 kan tussen een weerstand van 10k en 22k gekozen worden, wat ruwweg een meetstroom van 1 of 2 mA oplevert. Voldoende om een zener te laten geleiden. De uiteindelijke zenerspanning wordt gemeten met een digitale multimeter. Deze hebben een ingangsimpedantie van vaak meer dan 10M/V en belasten de schakeling dus nauwelijks.