Tomtom de weg kwijt door zonneactiviteit

Tomtom

TomtomTomtom de weg kwijt door zonneactiviteit

TomToms en andere navigatiesystemen blijken gestoord te worden door de zon. Uitbarstingen aan de oppervakte zorgen ervoor dat de routeplanner even de weg kwijt is.

Afgelopen december werd onderzoek gedaan naar storingen. In die relatief rustige zon-maand was het navigatiesysteem regelmatig de weg kwijt, zo schrijft de Daily Telegraph. Wetenschappers kijken al langere tijd naar het raadsel waarom TomToms het kennelijk zonder aanleiding even laten afweten. Het onderzoek werd betaald door Nasa. Uiteindelijk hopen ze de TomTom zo te kunnen instellen dat het apparaat waarschuwt bij een uitbarsting van zonnestralen die de meting verstoort.

De resultaten werden bekendgemaakt op een weerconferentie in Washington.

De uitbarstingen zijn ook sterk genoeg om het vliegverkeer te storen. Vliegtuigen navigeren echter op andere satellieten, waar de kans op totale uitval kleiner is.

Volgens de krant zijn er nogal eens ongelukken omdat autobestuurders plotseling verkeerde afslagen namen of het apparaat opnieuw gingen instellen tijdens het rijden.

Wij kennen het verschijnsel van de invloed van zonnevlekken op radiogolven natuurlijk al langer. De verkoop van navigatiesystemen heeft echter pas de laatste paar jaar een enorme toename laten zien, net in het minimum van de zonneactiviteit. Het zal interessant zijn om te zien hoe dit soort systemen zich dan gaan gedragen als we rond 2011/2012 in het maximum terecht komen. Misschien voor de zekerheid toch maar weer een stratenboek in de auto leggen HI.