Wederom arrestaties voor WiFi diefstal

wifi

WiFiWederom arrestaties voor WiFi diefstal

Al eerder berichtten wij over het gevaar gearresteerd te worden voor het gebruik van een open WiFi verbinding. Dat betrof toen Singapore, waarvan je je bedenkingen kunt hebben bij de wetten en interpretaties daarvan in zo'n ver-van-je-bed land. Maar nu zijn zelfs in het beschaafde Engeland twee mensen gearresteerd voor "diefstal" van WiFi.

 

Als iemand een open WiFi verbinding gebruikt zonder zich fysiek toegang te verschaffen tot een locatie, is dat dan illegaal of is het gewoon de verantwoording van de eigenaar van het netwerk om zijn verbinding te beveiligen? En trouwens, hoe zou je moeten weten welke open netwerken wel of niet bedoeld zijn om door iedereen gebruikt te worden? Van de cryptische SSID's (netwerk identificatie) word je vaak niet wijzer…

Toch worden er nog steeds mensen gearresteed voor illegaal gebruik van netwerken, hoewel we het al een tijdje niet meer hebben zien gebeuren. Een paar mensen zijn gearresteerd in Singapore, waar een speciale wet is die je voor drie jaar achter de tralies kan doen belanden voor illegaal netwerkgebruik. Maar nu zijn er twee mensen in Engeland gearresteerd voor diefstal van WiFi, ofwel, voor "het op oneerlijke wijze verkrijgen van communicatie diensten met de opzet betaling te vermijden." De waarheid gebied te vermelden dat een van de personen niet veel goeds van plan leek te zijn, gezien het feit dat hij in zijn auto zat met hardboard voor de ramen, hetgeen nou juist de aandacht op hem vestigde…

Hoewel de politie in Engeland zegt dat het gebruik van andermans WiFi je maximaal 5 jaar op kan leveren op basis van de  Computer Misuse Act, lijkt het typisch zo'n gebied waar de wet en de techniek een beetje langs elkaar heen praten. Het is immers onmogelijk voor gebruikers om onderscheid te maken tussen prive, maar niet beveiligde verbindingen en verbindingen die juist bedoeld zijn om door iedereen gebruikt te worden (Wireless Leiden bijvoorbeeld). Als mensen niet willen dat anderen hun netwerk gebruiken, zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om dat te voorkomen. Dat lijkt een meer redelijke benadering van het probleem dan WiFi misbruikers met gevangenisstraf dreigen.

Wees wederom gewaarschuwd voor je in het buitenland opzichtig je mail checkt op een open WiFi verbinding…