Radioamateur redt schippers

Radioamateur redt schippers

Op goede vrijdag beantwoordde een radioamateur uit Comboyne in Australie de oproepen van twee schippers die in de stille oceaan in gevecht waren met vijf meter hoge golven.

Harold Ralston, 62 jaar, is al 30 jaar radio amateur en was aan het werk in zijn shack toen hij de noodoproepen hoorde.

Schippers Bob Wilson en Mike Ross kwamen in ruige zee terecht op zo'n 75 nautische mijlen ten zuidoosten van Port Macquarie.

Ze dreven daar hulpeloos rond nadat van hun 14 meter lange schip, de Maniunda, een schroefblad gebroken was welke vervolgens het roer blokkeerde.

Ze hadden geen motorvermogen meer, geen stuur, en moesten vechten tegen windsnelheden van 40 knopen en ze bleken niet in staat kontakt te maken met Engels sprekende radio-operators. Maar Harold Ralston's shack ligt 600m boven zeeniveau en daarom kon hij ze wel bereiken. De afstand die Harold moest overbruggen was 200km. Hij hield kontakt met de schippers terwijl hij de autoriteiten waarschuwde.

Hoewel het originele verhaal dit niet vermeldt, kan uit de gegevens opgemaakt worden dat dit een marifoonverbinding moet zijn geweest. In Australie is het toegestaan om in geval van nood van elke frequentie die je ter beschikking hebt, gebruik te maken; "Al moet ik daar de piloot van een overvliegende 747 voor uit zijn slaap halen", zoals een Aussie een keer een Amerikaan van repliek diende die in het FT857 forum commentaar leverde omdat het "widebanden" volgens de Amerikaanse FCC verboden is. In Australie niet dus.