Hoax mail

Hoax mail

Even een verhaal op persoonlijke titel wat misschien niet direct met de radio hobby te maken heeft, maar waar iedereen met een computer (en wie heeft die tegenwoordig niet) vroeg of laat mee te maken krijgt. Namelijk de goedbedoelde emails met als aanhef kreten als "Let op! Onmiddelijk doorsturen naar iedereen die je kent!". Ik kreeg er weer eens een, en via een andere route kreeg de XYL dezelfde. Bij deze wat tips hoe er mee om te gaan. 

Natuurlijk heeft iedereen een fatsoenlijk anti-virusprogramma op zijn/haar PC draaien. Maar die programma's moeten wel regelmatig voorzien worden van nieuwe virus-definitie bestanden met de laatste updates. En zelfs dan kan je nog altijd een nieuw zojuist losgelaten virus tegenkomen. Dus dat er angst voor een besmetting bestaat, is voorstelbaar. Van die angst maken kwaadwillenden gebruik in de vorm van wat een "Hoax" genoemd wordt. Een hoax is een paniekverhaal zonder onderbouwing. Ofwel: wat beweerd wordt is niet waar, maar het grootste gevaar zit in de bewering zelf.

Zelf kan je een hoop doen om jezelf te beveiligen tegen een virusbesmetting. De meest eenvoudige maatregelen: Zorg dat je met je PC achter een breedband router zit. Deze doen meestal NAT (Network Address Translation) en daardoor kunnen aanvallen van buitenaf niet je PC bereiken. Hoe weet je of je NAT hebt? Simpel: dat is vrijwel altijd het geval als je met meer dan 1 computer in je huis het internet op kan. Er wordt dan gebruik gemaakt van een prive adresnummerbestand wat naar buiten toe vertaald wordt naar een publiek adres zodra je het internet op gaat. Deze prive adressen liggen in het gebied tussen 10.0.0.0 en 10.255.255.255, 172.16.0.0 en 172.31.255.255, en als laatste tussen 192.168.0.0 en 192.168.255.255. Je kunt dat controleren door in een cmd window het commando "ipconfig /all" in te tikken. Hang je rechtstreeks aan het internet, dan MOET je een firewall op je PC draaien. Zoniet, dan ligt je computer binnen 10 minuten onder vuur en lees je dit verhaal waarschijnlijk niet eens uit HI.

Verder open je natuurlijk nooit bijlagen van personen die je niet kent. Maar zelfs als je ze WEL kent, kunnen virussen gebruik maken van adresboeken van besmette computers, waardoor een mail verzonden lijkt de zijn door een jouw bekend persoon zonder dat deze dat weet.

Goed. Terug naar de goedbedoelde virusmelding. Hoe weet je of het waar is? Daar zijn gelukkig een aantal sites voor die je daarover kunnen informeren. Bijvoorbeeld virusalert.nl , of de site van virusbestrijder symantec of McAfee . In mijn geval was de kernzin "A virtual card for you". Even intikken in virusalert leverde dit resultaat op. Ofwel: een hoax met als meldingsdatum 15 maart 2001 (!). Een bericht met een baard dus. Ook symantec meldt dat het een hoax is, en McAfee niet anders. Op deze sites blijkt dus dat het zelfs in meerder talen circuleert sinds 10 januari 2001. Letterlijk staat er: The Virtual Card for You is a hoax that should be ignored. En dat is het beste wat je kunt doen.

Het in paniek doorsturen van dit soort berichten heeft twee belangrijke gevolgen: als eerste een enorme toename in (en soms zelfs vastlopen van) het email verkeer. Een tweede symptoom is echter nog kwalijker: vrijwel niemand adresseert zijn bekenden in het BCC (Blind Carbon Copy) veld van zijn email programma, maar in het CC (Carbon Copy) of nog erger, TO veld. Gevolg is dat tientallen zoniet honderden email adressen voor alle geadresseerden zichtbaar zijn. En aangezien dit soort berichten zich als een olievlek verspreiden (de mijne kwam uit radio-land, die van de XYL uit de verzorging waar zij werkzaam is, op dezelfde dag) heb je geen idee waar je email adres terecht komt. In het ongunstigste geval wordt zo'n lijst in dank aanvaardt door een potentiele spammer…

Moraal van het verhaal: Als je zo'n bericht binnenkrijgt, stuur het niet stomweg door en stop niet met denken. Check even bij bovengenoemde sites of er echt iets aan de hand is. Als dat zo is, staat het boven aan de pagina, met welk soort virus het is, plus meestal met een index voor schadelijkheid en besmettingsgevaar en vaak ook nog een oplossing om er vanaf te komen. Is het een hoax, dan stuur je het bericht niet door, maar naar de bittenbak. En bericht de afzender dat hij erin getrapt is, en wijs hem/haar op de virussites waar je kunt zien of iets echt een virus is of een broodje aap verhaal. Ter bescherming van het mailverkeer en de privacy van je email adres.