Handige rekenhulp voor amateurs

calculator

CalculatorHandige rekenhulp voor amateurs

In onze hobby worden we regelmatig geconfronteerd met allerlei eenheden waar mee gewerkt en/of gerekend moet worden, zoals Vpp, dBm, dBW etc. De kunst is dan om deze variabelen een beetje inzichtelijk te maken, en dat betekent vaak omrekenen naar bekende(re) eenheden als bijvoorbeeld Watt, Volt en Ampere. Zonder de formules te kennen, zijn er leuke rekenhulpjes beschikbaar om dat snel te realiseren. Dit is er een van.

 

Deze calculator is beschikbaar op internet via deze link .

Het is een kwestie van in het linkerveld de bekende waarde invullen, en dan een knop kiezen voor de gewenste conversie. De uitkomst verschijnt dan in het rechterveld. Uiteraard moet je wel weten wat al die kreten betekenen. De eenvoudigste is P: een getal voor vermogensverhouding. Heb je bijvoorbeeld 100W in en 5W out, dan is P=100/5=20.

Ook handig is de omrekening van piek-piek waarde (Vpp) naar effectieve waarde (Vrms). De waarden die met een sterretje zijn aangegeven, hebben betrekking op de door ons veel gebruikte waarde van 50 Ohm.

Een voorbeeld: Zend je met 100W, dan levert dit aan de antenne 100 *W -> V = 70,71 Volt. Maar dit is effectief. De piek-piek waarde is dan 70,71 Vrms -> Vpp = 200 Volt piek-piek! Best veel, nietwaar?

Omdat vaak met dB's gewerkt wordt, zijn deze ruim vertegenwoordigd in de calculator. Bekenden zijn de dBm (dB's gerekend ten opzichte van 1 milliWatt), dBW (dB's gerekend ten opzichte van 1 Watt) en de dBuV (dB's ten opzichte van 1 microvolt).

Met deze calculator kan je dus snel waarden omrekenen; een handige hulp bij de hobby!