Eigen prefix voor Montenegro

montenegro

montenegroEigen prefix voor Montenegro

Hoewel Montenegro zich vorig jaar juni al een status als land — en DXCC entiteit — verwierf, had Montenegro nog steeds geen eigen Amateur Radio prefix reeks voor zichzelf. Tot deze maand.

Volgens The Daily DX wilde de Telecommunications Union (ITU) Montenegro geen geheel nieuwe prefix geven, en daarom verzocht de ITU de staten Montenegro en Servie overeenstemming te bereiken over een toewijzing van een of twee prefixen uit de vijf (4N, 4O, YT, YU en YZ) die aan het voormalige Servie-Montenegro waren toegewezen. Op 11 mei werd daarover overeenstemming bereikt, en de ITU wijst 4O (dat is "vier-oscar") nu toe aan Montenegro. Dit betekent dat stations uit Montenegro gebruik mogen maken van de calls 4O0 tot en met 4O9, terwijl Servische stations gebruik blijven maken van YT en YU prefixen voor alle districten van 0 tot en met 9. De ITU heeft de vroegere 4N en YZ prefixen teruggenomen voor eventuele toekomstige (her)toewijzing. De ITU heeft er op aangedrongen bij de twee landen om de overgang naar de nieuwe prefixen zo snel mogelijk te regelen. De redacteur van The Daily DX, Bernie McClenny, W3UR, beveelt aan dat DX-ers hun software goed controleren dan wel aanpassen aan de nieuwe wijzigingen.