Verslag velddag PI4RAZ 2-3 juni

logo

logoVerslag velddag PI4RAZ 2-3 juni

Voor het eerst sinds zeer lange tijd zijn de Radio Amateurs Zoetermeer het veld ingetrokken om mee te doen aan de velddagen van 2 tot 3 juni. Na een relatief korte voorbereidingstijd stonden zaterdagmorgen dan om 06:00 Zulu de echte die-hards onder aan de berg bij de intratuin om het kamp in te gaan richten.

Update: 2007-06-04 15:00 Ingezonden foto's van PA3DFR en PA3GHJ toegevoegd.

Update 2: 2007-06-06 14:00 Foto's van Jack en Berend toegevoegd.

 

Met vereende krachten zijn vervolgens de tent opgezet, en de masten voor de 2x20m dipool en de door Berend, PD7BS gemaakte FD4 overeind gezet. Als laatste werd de quad voor twee meter in de mast met rotor gemonteerd.

Nadat het eigenwijze aggregaat, welke maar niet wilde starten, door Wim PD0JNG weer tot gezonde gehoorzaamheid werd gedwongen, konden we de stations gaan testen. Er waren 3 stations ingericht: 1 specifiek voor HF met de FD4 antenne eraan, 1 voor afwisselend HF en VHF gebruik en een inpraatstation met tweede 2m set.

De door Berend gebouwde FD4 (van Blokker waslijn) functioneerde verbazend goed. De tuner was op 80, 40, 20, 10 en 6m (!) niet nodig: op al deze banden was de SWR onder de 1:2,5 met als slechtste band 40m met SWR 1:2,2. Maar de set (FT857) regelde daar nog niet eens op terug. Op 160m en 15m liet de antenne zich door de MFJ949E tuner zeer soepeltjes tunen.

De 2x20m dipool had het moeilijker: dat was voornamelijk te wijten aan een slechte kabel. Na vervanging deed ook deze antenne het prima.

Zoals al eerder gezegd, was het doel niet het winnen van de contest, maar ervaring opdoen wel. Leuke dingen hebben we genoeg meegemaakt: zoals het kontakt met Peter, PJ4/PA3CNX op Bonaire, waar Pieter PA4P nog geen 3 km vandaan ligt. Het kontakt met Pieter direct lukt niet, maar met PJ4/PA3CNX wel. Via Peter werden berichten met Pieter uitgewisseld.

Laat in de avond komt Theo, PA3GHJ de crew versterken met zijn zelfgebouwde 80m CW TRX. Ondanks zijn verwoede pogingen wordt zijn CQ op de twee kristal kanalen van respectievelijk 3.560 en 3.575 niet beantwoord. Waarschijnlijk omdat de eerste frequentie op de rand van het contestdeel van de band ligt en daardoor gemeden wordt door zowel voor- als tegenstanders van contesten, en de tweede frequentie door het late tijdstip en vele evenementen in Nederland niet echt beluisterd wordt. Jammer, want de set functioneerde verder prima.

Rond een uur of 2 slaat de vermoeidheid toe en wordt door deze en gene een uiltje geknapt. Alleen Piet, PE1FLO, houdt dapper de (nacht)wacht. Zo tegen een uur of 4 worden de sets weer bemand.

In de ochtend wordt nog een krent uit de pap gehaald door op 40m een half uur een CW QSO te maken met Cuba. Ook mooi meegenomen!

Gedurende de dagen hebben we veel aanloop van amateurs uit de regio gehad. Het was zeer gezellig, en daardoor werd niet continu gecontest. Maar zoals gezegd: dat was ook niet de bedoeling.

Na een discussie over 75 meter RG213 aan de quad beam in de rotor wordt uiteindelijk op zondagmiddag rond 14:00 de proef op de som genomen: de mast wordt gestreken en de kabel van de antenne losgekoppeld. Daarna de set vol vermogen in de lucht gezet op 2m en ziedaar: SWR nagenoeg 1:1… Die antenne deed dus niets meer door al die kabel. De repeater ging er ruisvrij mee open, dus de stralende kabel (door het gebrek aan karakteristieke afsluiting) deed het beter dan de antenne…. Omdat iedereen een beetje op zijn laatste benen loopt, werd besloten om gelijk maar verder te gaan met afbreken en niet tot 15:00 UTC (17:00 local time) door te contesten. De score stokt daarmee op 150 CW verbindingen op 6 banden.

Het was een zeer leerzaam weekend, en tevens zeer gezellig. Er moet nog ge-evalueerd worden: er kunnen best nog wel dingen beter. Zoals filters waardoor onderlinge beinvloeding van de diverse sets voorkomen wordt. Of zoiets simpels als bewegwijzering plaatsen waardoor de mensen die na de tamtam in streekblad, postiljon en AD op zoek gaan naar de RAZ, ons ook kunnen vinden…

Inmiddels heb ik alvast wat foto's in het album geplaatst. Er zullen er nog wel meer binnenkomen van de diverse fotografen, maar zo heb je vast een indruk.

Dit gaan we vast nog wel een keer doen! Het was uitermate geslaagd.