Canadezen raken 136kHz en 5MHz kwijt

Canadese vlag

canadese vlagCanadezen raken 136kHz en 5MHz kwijt

Sinds 2001 zijn er een aantal tijdgebonden bijzondere toestemmingen verleend aan Canadese radio amateurs voor het uitvoeren van experimenten op 136 kHz en op 5 MHz. Al deze bijzondere toestemmingen verlopen binnenkort en de uitzendingen moeten gestaakt worden op 30 juni 2007.

 

Of er nog verder bijzondere toestemmingen verleend zullen worden zal afhangen van de uitslag van de WRC-2007 die gepland staat voor 22 oktober – 16 November.

Op voordracht van Canada is een nieuwe wereldwijde toewijzing op secundaire basis in het gebied van 135.7 – 137.8 kHz aan radio amateurs op de agenda gezet. Een secundaire toewijzing rond de 5 MHz zou ook ter sprake kunnen komen op de WRC-2007 als overweging tijdens de beschouwing van radio diensten in de 4 – 10 MHz band.

Bij ons is de 5MHz band niet zo bekend, maar wellicht is het wel interessant daar eens te luisteren. De propagatie zit een beetje tussen de 40 en de 80m band in, vooral gedurende de gray-line. Een overzicht met frequenties, landen die er gebruik van mogen maken en meer informatie vind je op deze pagina .