Berekenen van kabeldemping

Commshop

CommshopBerekenen van kabeldemping

Tijdens de velddag hadden we een discussie over het nut van het meten van SWR als je 75 meter RG213 aan een antenne voor de 2m band hangt. De verzwakking zou zo groot zijn, dat ook zonder antenne een goede staandegolf verhouding bereikt zou moeten worden. Dat bleek bij een proefneming inderdaad zo te zijn. Maar hoeveel verzwakking geeft een bepaald type kabel? Daar hebben we hier een handig programmaatje voor.

 

Het programma is uit onze download sectie te downloaden . Er zit een installatie programma bij, maar dat is zo ontzettend oud dat het niet meer loopt na windows 95. Je kunt het het beste in zijn geheel uitpakken in een speciaal daarvoor aangemaakte map. Daarna kan je het programma starten door te dubbelklikken en/of een snelkoppeling aan te maken.

Commshop

Zoals je ziet stamt het programma nog uit het DOS tijdperk. Desalniettemin zijn veel van de mogelijkheden nog steeds van toepassing. Het gaat ons uiteraard om optie 3, de coax verliesberekeningen. Maar het programma beschikt over nog meer leuke toepassingen, zoals conversies, intermodulatieberekeningen, dubbeltoon frequenties, levensduur van een accu bij een gespecificeerde belasting en zelfs hypotheekberekeningen….

Vul de gegevens in die je hebt, en met de F2 toets volgt een berekening van de gewenste waarde uit de ingegeven variabelen. Een handig stukje gereedschap voor als je weer eens een paar meter kabel aan een antenne wilt knopen…