Wijzigingen Repeater Zoetermeer

Wijzigingen Repeater Zoetermeer

Aanstaande maandag 25 juni 2007 vinden er enkele wijzigingen plaats aan de repeater Zoetermeer. Dit is vooral belangrijk voor degenen die gebruik maken van CTCSS (sub-audio) om de squelch "op slot" te zetten.

 

Tot nu toe stond er een sub-audio toon van 67Hz op de zender, om degenen die een hoge antenne hebben de mogelijkheid te geven een toonsquelch te gebruiken zodat zij geen storing ondervinden van PI3ZDM in Zaandam en DB0EE in Emmerich-Elten (Duitsland). Hoewel handig, was deze toon niet in overeenstemming met het landelijke plan wat daarvoor opgesteld is. Volgens die richtlijnen zou de frequentie 88,5Hz moeten zijn.

Deze wijziging wordt in de nacht van zondag op maandag doorgevoerd. De CTCSS frequentie verandert dan van 67 naar 88,5 Hz. Heb je je ontvanger op toonsquelch staan, dan zal er zonder aanpassing vanaf maandag niets meer te horen zijn.

Tevens wordt ook de ontvanger voorzien van een CTCSS decoder. Wordt er geen sub-audio ontvangen, dan werkt de repeater gewoon met een stevige squelch setting. Zend je WEL sub-audio mee – ook hier 88,5Hz – dan wordt de squelch van de ontvanger vol open gestuurd, wat vooral aan de rand van het bereik van de repeater tot voordeel strekt.

Samengevat: Vanaf maandag 25 juni dus toonsquelch wijzigen naar 88,5Hz als je die gebruikt, en eventueel 88,5Hz meezenden als je de mogelijkheid hebt.