Toshiba miniaturiseert 60GHz-ontvanger

toshiba

toshibaToshiba miniaturiseert 60GHz-ontvanger

Toshiba heeft een 60GHz-ontvanger op een cmos-chip gebouwd. Volgens het bedrijf maakt dit product het mogelijk om de kosten voor zeer kleine communicatie-apparatuur drastisch te verlagen.

De testchip meet 2,4 bij 1,1 millimeter en alle benodigde functionaliteit voor het opvangen van signalen is op de chip aanwezig: een antenne, een low-noise-versterker, een mixer en een phase-lock loop-synthesizer. De chip is gemaakt van silicium en gefabriceerd op basis van het 90nm-proces. Dergelijke millimeter-wave-communicatie-chips, die op een golflengte van 60GHz werken, werden voorheen geproduceerd op basis van galliumarsenicum. Het nadeel daarvan was dat de antenne en de synthesizer niet geïntegreerd konden worden op de rest van de chip, wat de kostprijs sterk verhoogde. De nu ontwikkelde cmos-chip kost slechts tien procent van het eerder galliumarsenicum-product. Binnenkort gaan de Toshiba-onderzoekers een high-power-amplifier ontwikkelen, die nodig is voor een vergelijkbare chip met zendmogelijkheden. Wanneer ze daarmee klaar zijn, gaan ze op zoek naar een toepassing van hun vindingen.