Eenvoudige intercom

Intercom

IntercomEenvoudige intercom

Vroegah, toen ze nog wel kuilen maar geen drempels hadden, was de intercom een bekend verschijnsel in vooral bedrijven. Je ziet ze nog steeds wel, soms draadloos, soms via het lichtnet, soms gewoon met een draadje. Dit is er een uit de laatste categorie. Voor de eenvoudige communicatie tussen shack en huiskamer, bijvoorbeeld.

 

Intercoms zijn nog steeds te koop. Maar de draadloze varianten worden – vooral in kinderrijke omgevingen – nogal eens geplaagd door babyfoons die van dezelfde frequentie gebruik maken. En mijn ervaringen met de via het lichtnet werkende exemplaren zijn slecht. Die dingen gebruiken het daarvoor gereserveerde bandje van 100-120kHz, net als de rest van de wereld. Alle maatregelen tegen storing ten spijt, zijn het ratelende, krakende en ruisende ondingen. Dus maar weer eens gezocht naar een conventioneel exemplaar. En dat leverde het volgende schakelingetje op:

Schema

Zoals in het schema te zien is, wordt gebruik gemaakt van twee identieke trapjes met een PNP en een NPN transistor, die niet kritisch zijn. De meeste uit de junkbox zullen het wel doen. Er wordt gebruik gemaakt van gewone 9V batterijen: netvoedingen verbruiken waarschijnlijk aan standby power een veelvoud van wat ooit de batterijen moeten leveren – tenzij je de intercom gebruikt om de hele avond QSO's met de XYL te houden, maar dan doe je relatietechnisch toch iets niet goed… De batterij wordt nl. alleen gebruikt tijdens het spreken. En dan nog niet eens de batterij aan de kant van de spreker, maar aan de kant van de luisteraar.

Aan de sprekende kant wordt de emitter van de PNP tor met de lijn verbonden, terwijl aan de andere kant van de lijn de luidspreker in kwestie zit. Beide kanten worden dus behoorlijk laagohmig afgesloten, wat de storingsongevoeligheid en HF-immuniteit ten goede komt.

Vanwege de aard van de schakeling kunnen meerdere posten parallel geschakeld worden: alle posten ontvangen dan hetzelfde signaal. Tot slot is een waarschuwing op zijn plaats: Zoals in het schema te zien is, staan de batterijen in de posten via de luidsprekers parallel geschakeld. De batterijen dienen dan ook van hetzelfde type en capaciteit te zijn, en gelijktijdig vervangen te worden! Anders gaat de ene batterij (uiteraard de volste) zich via de andere ontladen.

Tip: gebruik NiCd of NiMH batterijen en hang de draad tussen de twee (of meer) posten via een diode (tegen ontlading als de voeding uit staat) en een weerstand van 4k7 aan de TRX (12V) voeding. Dan worden de accu's met druppellading onderhouden, en heb je nooit lege batterijen.

 

Eén gedachte over “Eenvoudige intercom”

Reacties zijn gesloten.