Hongaren krijgen experimentele licentie op 70MHz

hongarije

hongarijeHongaren krijgen experimentele licentie op 70MHz

De Haros Radioklub in Hongarije heeft voor zijn 30 leden een tijdelijke licentie gekregen voor het doen van experimenten in de 70MHz band. Het is de eerste keer dat de band beschikbaar komt voor amateurs in dat land.

De licentie gaat in op 1 juli en is geldig voor 30 dagen. Het doel van het experiment is het bestuderen van de propagatie van radiogolven in de 70 MHz band. Tot aan februari van dit jaar werd de band gebruikt voor FM omroep uitzendingen. Het frequentiegebied wat voor de proeven gebruikt mag worden is 70.000 – 70.500 MHz en de licentie geldt voor alle modes inclusief CW, SSB, narrow band FM en digitale modes zoals JT6M. De maximum effective radiated power (ERP) is beperkt tot 1kW.

het eerste verzoek werd in April ingediend en het nationale "agentschap telecom" reageerde snel en was zeer cooperatief. Tijdens het experiment moeten amateurs zich bekend maken met zowel een "call name" als hun normale roepletters. De callname wordt samengesteld uit de karakters "70m" en de toevoeging van de suffix van de roepletters, bijvoorbeeld 70M1BVC HG1BVC 70012.5kHz JN87FI beacon.

Het uiteindelijke doel van de club is om bij te dragen aan de gezamelijke inspanning om toewijzing van 70MHz voor de amateurs in Hongarije en uiteindelijk voor alle amateurs wereldwijd te verkrijgen.