Delfi-C3 officieel onthuld

Delfi C3

Delfi-C3Delfi-C3 officieel onthuld

Op 17 juli heeft de officiele presentatie van de Nederlandse Delfi-C3 satelliet plaatsgevonden. De onthulling werd gedaan door prins Friso. Na nog een aantal tests waar de satelliet deze maand nog doorheen moet, wordt deze met nog zes andere satellieten naar India verscheept om daar op zijn lancering te wachten.

 

De lancering van de Delfi C3 satelliet staat momenteel gepland voor 8 september. De Delfi-C3 satelliet is de eerste van een reeks die door de Technische Universiteit Delft gebouwd wordt. Het Delfi-C3 team bestaat uit ongeveer 30 studenten van diverse faculteiten van de univeriteit en technische scholen. Daarnaast nemen drie bedrijven deel aan het project die voor payloads zorgen.

Delfi-C3 is een kubusvormige satelliet van ongeveer 30 cm in hoogte en bestaat uit 3 compartimenten. Het doel van het project is, naast uiteraard de ervaring die men met zo'n project opdoet, het testen van nieuwe ontwerpen en toepassingen van satelliet technologie. Daaronder bijvoorbeeld het Thin Film Solar Cell Experiment, welke een nieuw type zonnecel van Dutch Space zal testen, en het Autonomous Wireless Sun Sensor Experiment, een nieuw type zonnesensor die door TNO ontwikkeld is.

Maar ook voor amateurs is de Delfi-C3 interessant.

Delfi-C3 krijgt een downlink in het amateur satelliet gedeelte van de VHF amateur band. Voor deelnemende amateurradiostations en operators van universiteitsontvangers is er telemetrie decodeer software beschikbaar die het mogelijk maakt om real time telemetrie te decoderen en weer te geven. Verder is er software aanwezig waarmee data via het grondstation van Delfi op het internet beschikbaar kan worden gemaakt voor verdere verwerking. Het Delfi-C3 team nodigt alle geinteresseerde radio amateurs uit om telemetrie data te ontvangen, decoderen en naar het Delfi-C3 grondstation te sturen.

Delfi-C3 heeft ook een mode UV linear transponder aan boord. De satelliet zal de eerste drie maanden van zijn missie alleen telemetrie uitzenden, waarna hij naar Transponder mode omgeschakeld zal worden.

Frequenties:

  • Primary telemetry downlink: 145.870 MHz 1200 Baud BPSK AX.25 400mW
  • Backup telemetry downlink: 145.930 MHz 1200 Baud BPSK AX.25 400mW
  • Linear transponder passband downlink: 145.880 – 145.920 MHz (inverting) 400mW PEP
  • Linear transponder passband uplink: 435.570 – 435.530 MHz
  • Transponder mode beacon: 145.870 MHz CW (10dB below transponder PEP)

 Zie ook de website van Delfi-C3