Zwitserse Super Puma ingezet bij vervanging televisiezendantenne

superpuma

superpumaZwitserse Super Puma ingezet bij vervanging televisiezendantenne

Volgende de week wordt een Super Puma helikopter ingezet voor een bijzondere operatie boven op de zendmast in het Utrechtse IJsselstein. Een analoge televisiezendantenne van KPN wordt vervangen door een nieuwe digitale antenne.

 

Het Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss zal in naar schatting zes vluchten de oude antenne naar beneden transporteren en de nieuwe plaatsen.

Het precieze aantal vluchten zal afhangen van de maximale hijslast van de betrokken helikopter en de gewichten van de antennedelen en adapterplaat, zo meldt KPN, de opdrachtgever van de operatie. De helikopterwerkzaamheden, een voor Nederland zeldzaam en spectaculair schouwspel, zijn gepland op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus.

Gebruik wordt gemaakt van een Super Puma AS 332 C1. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4.500 kilo. De antenne weegt 8.000 kilo en gaat dus in stukken naar boven. De twee motoren leveren elk 1742 pk. De antenne wordt geplaatst op een hoogte van 356 meter.