FM Extra in bedrijf

FM Extra in bedrijf

FM Extra is een in-band digitale uitzendtechniek welke ontwikkeld is door Digital Radio Express. In tegenstelling tot het HD Radio systeem van iBiquity, gebruikt het systeem de bestaande FM zenders en opstellingen voor het uitzenden van digitale audio.

 

Dit doet men door gebruik te maken van subcarriers in plaats van zijbanden. Deze laatste methode is in Nederland vrijwel niet mogelijk omdat de zendfrequenties van steunzenders vaak te dicht bij elkaar liggen. Bovendien is het met dit systeem niet nodig om royalties af te dragen, wat met HD Radio in de duizenden dollars per jaar kan lopen.

Het systeem draait in een single rack unit die ook wel de X1 Encoder genoemd wordt, die eigenlijk gebaseerd is op gewone PC hardware en daarnaast digital audio hardware van Lynx Studio Technologies (LST). De besturing geschiedt geheel via software, en via gigabit ethernet, USB, seriele poort en een SVGA monitor. Alle processen worden afgehandeld door een Pentium 4 waarop Windows XP draait.

FMeXtra is volledig compatible met HD Radio hybrid mode, wat gebruik maakt van het spectrum op meer dan ±100 kHz van de eigenlijke draaggolf (te vergelijken met de subcarrier voor het Radio Data System RDS). Het is niet compatible met HD Radio in all-digital mode, hoewel niet verwacht wordt dat deze mode lang gebruikt gaat worden gezien het gegeven dat er miljoenen analoge FM radios in de wereld staan. Bovendien is FM Extra ook niet compatible met alle vormen van subcarriers. Dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld de voorleesservice voor blinden moet wijken voor een digitale versie. Die versie zou ook veel minder bandbreedte gebruiken, omdat spraak sterk gecomprimeerd kan worden, hoewel de overgang van analoog naar digitaal nogal wat problemen kan opleveren – niet in de laatste plaats omdat er nog vrijwel geen commerciele ontvangers te koop zijn voor deze mode. Het signaal is zodanig opgedeeld dat RBDS, stereo, of andere bestaande subcarriers beschermd kunnen worden ten koste van de bandbreedte.

De gebruikte codecs zijn AAC en aacPlus v1 and v2, met bitrates van 8 tot 384 kbit/s, en sample rates van 8 tot 96 kHz, voor modulatietypen van mono tot aan 7.1 surround sound. Tevens kunnen meerdere programma's gelijktijdig uitgezonden worden, maar ook beperkte multimedia uitzendingen behoren tot de mogelijkheden, net als met HD Radio. De beschikbare bandbreedte voor de digitalie uitzendingen varieert van 48 kbit/s (RBDS protection en stereo) tot 128 kbit/s (mono).

Zenders die in Nederland al met FM Extra werken zijn:

  • Radio 538 Hilversum, 102.0 FM, met Juize FM en Radio 10 Gold
  • Radio 538 Rotterdam, 102.7 FM, met Juize FM en Radio 10 Gold
  • Radio 538 Terneuzen, 102.4 FM, met Juize FM en Radio 10 Gold
  • Sky Radio Hilversum, 101.2 FM, met TMF Radio en Kink FM
  • Q-music Hilversum, 100.7 FM, met simulcast