Laagvermogen FM-zenders vergunningsvrij

FM-zender

FM-zenderLaagvermogen FM-zenders vergunningsvrij

Ze zijn al tijden op de markt verkrijgbaar, en in de mailing van Conrad die ik gisteren binnen kreeg (zoek op FM-Transmitter) werd er ook weer mee geadverteerd: de mini FM-zendertjes waarmee je het geluid van je MP3-speler, Tomtom of je set (!) hoorbaar kunt maken op je autoradio. VERBODEN in Nederland. Maar niet lang meer…

Volgens een artikel in Webwereld , die weer het AT aanhaalt, wordt in de herfst van dit jaar het gebruik van laagvermogen FM-zenders toegestaan. In de FAQ van het AT staat daarover het volgende te lezen:

• Het uitgezonden vermogen mag niet hoger zijn dan 50 nW e.r.p.
• De zender moet uitzenden tussen de frequenties 87,5 en 108 MHz.
• De toegewezen frequentieband is opgedeeld in kanaalrasters van 200 kHz.

Ik weet niet hoe met met jullie Wattmeter gesteld is, maar 50nW gaat bij mij niet op de schaal. Even een berekening: 50nW aan 50 Ohm betekent een (effectieve) spanning van:

P=U2 / R  =>  U = (P * R)0.5 = (50 * 10-9 * 50)0.5 = 0.00158V

Ofwel: 1,6mV over 50 Ohm. Dat gaat nog een hele toer worden om daar onder te blijven. Maar ja, die dingen zijn natuurlijk niet bedoeld om aan een 16-elements Yagi te hangen, want dan kom je met je ERP helemáál in de problemen HI.

Een leuke opmerking uit het webwereld artikel is deze, en ik citeer:

"Volgens het Agentschap Telecom is de kans op schadelijke interferentie door de fm-gadgets verwaarloosbaar. 'Zelfs als je er 20 miljoen in een houten zeecontainer stopt, ze aan zet en daarmee door Nederland zou gaan rijden, beperkt de storing zich tot heel beperkte gebieden', schrijft het agentschap in een beleidsdocument"

Interessante stelling. 20 miljoen van die dingen produceren – als ze zich aan de 50nW houden – precies 1W en daar kan je best een hoop mee doen. Maar de boodschap is duidelijk: vanaf dit najaar hoeft er geen doekje meer over je – nu nog illegale – FM-zender. Dus: microfoontje eraan en als je met twee auto's achter elkaar rijdt gaat dat nog uitstekend. Kan je via de autoradio full-duplexen. Wie zet de eerste DX-verbinding neer met 50nW ERP…